Ana Sayfa Bilgi Bankası

2 Kasım 2010 Salı

Uluburun'u gölgede bırakacak batık Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla)


DÜNYACA ünlü araştırma gemisi ‘Naitulus’ tarafından Muğla'nın Datça İlçesi'nde Knidos Harabeleri'nin de yer aldığı Tekir Burnu açıklarında yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen batık bulundu. Dört ay önce bulunan ve dünyanın eskisi olarak bilinen Uluburun batığını gölgede bırakacağı ileri sürülen batıkta kazı çalışması yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin bekleniyor.

Titanik, Bismark ve Lusitania gibi birçok tarihi gemi batığını bulan Dr. Robert Ballard'ın araştırma gemisi Naitulus, Bodrum Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı (BOSAV) işbirliğiyle Ege Denizi'nde bir yıldır National Geographic için hazırladığı belgeselin çalışmalarını tamamladı. Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan 11 milyon lira değerinde 1250 grostonluk ‘Naitulus’, araştırmalarının ardından geçen hafta üs olarak kullandığı Bodrum'un Yalıkavak Beldesi'ne döndü. Dr. Ballard ve ekibi, BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, yönetim kurulu üyeleri Ali Tunalı ve Erman Aras tarafından karşılandı.
Kaynak: Wardom http://www.wardom.org/showthread.php?t=435897

Geminin çalışmalarıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Güner Özlen, National Geographic Başkan Yardımcısı ve Finans Müdürü Christopher A. Liedel'in de katılımıyla yapılan basın açıklamasında, Datça Tekir Burnu'nun 1 mil açığında robotlarla yapılan aramada, yaklaşık 400 metre derinlikte, 17 metre uzunluk, 5 metre genişliğinde, amfora yüklü batık gemi bulunduğu belirtildi. Batığın, daha önce Antalya'nın Kaş İlçesi'nde bulunan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen 3 bin 300 yıllık Uluburun'dan daha eski olduğu ileri sürüldü. Yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen batıkta kazı çalışmalarına başlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin almak için girişimde bulunuldu.
Kaynak: Wardom http://www.wardom.org/showthread.php?t=435897

Bodrum ve bölgesindeki sualtı çalışmalarında her geçen gün farklı bilgilere ulaştıklarını vurgulayan Dr. Ballard, “Türkiye'nin bugüne kadar tespit edilemeyen ve 6 bin metre derinliğe kadar olan kültür hazinelerinin yerini tespit edip gün ışığına çıkarılması için uğraşıyoruz. Datça açıklarında 400 metre derinlikte rastladığımız yaklaşık 5 bin yıllık batık su derinliği nedeniyle bugüne kadar tarih yağmacılarından uzakta kalmış. Bu batığı gün ışığına çıkartabilirsek bölgenin geçmişi ile ilgili çok daha net bilgilere sahip olabiliriz” dedi.

BOSAV Vakfı Başkanı Tufan Turanlı ise Dr. Ballard ve başkanlığını yaptığı Amerikan Deniz Araştırma Vakfı (Ocean Exploration Trust) ile işbirliği yaparak Türk arkeolojisi ve deniz bilimleri alanında dev adımlar atmaya başladıklarını söyledi. Turanlı, hedeflerinin bugüne kadar keşfedilmemiş su altı zenginliklerinin ortaya çıkartılarak, Türkiye'yi sualtı arkeolojisinde bir numara olma özelliğini korumak olduğunu ifade etti.

SUALTI ARKEOLOJİSİNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI Çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın desteği ile yürütülmekte olup olduğuna da dikkati çeken Turanlı, şunları söyledi: “Bulgular, çekilen belgeseller her iki kurumun arşivlerinde gelecek nesillere aktarılmak üzere yer alıyor. Datça açıklarında bulunan batıkta ilk incelemeleri yapmak ve su altı kazısı için izin almak üzere bakanlığa müracaat yaptık, gerekli izinleri bekliyoruz. Tarihin en eski batığında beklenmeyen çok önemli eserlerle karşılaşabiliriz. Naitulus gemisinde Türk ve ABD’li görüntüleme uzmanlarından oluşan Naitulus ekibi su altı arkeolojisinde Türkiye için yeni bir dönem başlattı.” 16'sı teknik, 25 bilimsel araştırma personelinin görev aldığı geminin Ege ve Akdeniz’deki batıkları araştırmaya devam edeceğini belirten National Geographic Başkan Yardımcısı ve Finans Müdürü Liedel ise Bodrum ve bölgesindeki tarihi ve kültürel zenginliklerin keşfedilmesi için ilk etapta 1 milyon dolarlık yardım yapacaklarını belirtti. Türkiye'nin sualtı zenginliklerini dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını da dile getiren Liedel, “Desteklerimiz bundan sonra da sürecek. Ayrıca araştırma gemisi Bodrum'da olduğu sürece vatandaşların da ziyaretine açık olacak. Bir yıl içerisinde yaptığımız çalışmalar dünya su altı arkeolojisini heyecanlandıracak. Çok önemli bulgulara imza atmak üzereyiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder