Ana Sayfa Bilgi Bankası

3 Kasım 2010 Çarşamba

agatha isimli tropik kasırganın yol actıgı ınanılmaz doğa üstü olaylar

Orta Amerika’da her yıl onlarca kişinin ölümüne neden olan tropik fırtına mevsimi başladı.

Orta Amerika’yı vuran “Agatha” isimli tropik kasırganın yol açtığı seller ve toprak kaymaları, 200'e yakın kişinin ölümüne neden oldu.

Saatte 65 km hızla esen fırtına ve aşırı yağışın yol açtığı toprak kaymaları ve sel felaketinde en az 175 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.
 

Guatemala'daki ölü sayısının 152 olduğu açıklanırken, 90 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. El Salvador'da 9, Honduras'ta da 16 kişinin öldüğü belirtildi.



Fırtınanın vurduğu bölgelerde karayolları ağır hasar görürken, başkent Guatemala City şehir merkezinde toprak kayması sonucu dev bir krater oluştu...


Çin’de Gobi Çölü’den gelen ve dakikada 21 metre hızla hareket eden devasa kum bulutu, bir köyün üstünü örttü...




Çin'in Qinghai Bölgesi’ndeki 200 bin kişilik Golmud kenti yakınlarında bulunan bir köy, Gobi Çölü’nden gelen kumlara gömüldü. Gökdelenlerin bile boyunu aşabilecek kadar yükselen kum, köydeki her şeyin üzerini kapladı.

Dakikada 21 metre hızla hareket eden kum fırtınası, güneş ışıklarının da köye girmesine izin vermedi. Köyde büyük bir temizlik operasyonu yapılmasını gerektiren kum fırtınalarıyla karşılaşan köy sakinleri, sık sık solunum yolu hastalıklarına yakalanıyor.



Gobi’nin kumları, zaman zaman Pekin’e dek ulaşarak, kente taşıdığı milyonlarca ton kumla hayatı felç ediyor. Geçen mart ayında, ülkenin başkenti birkaç gün turuncu olarak kalmıştı. Küresel ısınma ve hızla endüstrileşen kentte ormanların azalmasıyla birlikte fırtınalar her yıl daha da büyüyor..

Çin Bilimler Akademisi’nin araştırmalarına göre: kum fırtınaları son 50 yılda 6 katına çıktı. Fırtınaların yüzde 80’i mart ve mayıs ayları arasında meydana geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder