Ana Sayfa Bilgi Bankası

10 Kasım 2010 Çarşamba

Askerlik Bilgileri

Askere gidecekler için gerekli Askerlik Bilgileri:
1. Askerlik Şubesi Başkanlığından Sevk Evrakını aldıktan sonra dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler :
a. Kutsal vatan hizmeti olan Askerlik görevini yapmak üzere, askerlik şubesinden sevk evrakı ile birlikte yiyecek ve taşıma bedeli tarafınıza teslim edilerek, askere sevk işleminiz yapılmıştır.
b. Gideceğiniz eğitim merkezi ve sınıfınız; son yoklama sırasında tespit edilen eğitim durumu, sağlık, meslek, ehliyet vs. nitelikler esas alınarak bilgisayar ortamında tespit edilmiştir. Bu hususta yapılan ve yapılacak olan söylentilere inanmamalısınız.
c. Kabul ve toplanma merkezi aracılığıyla eğitim merkezine sevkiniz yapılmış ise, askerlik şubesi başkanlığı tarafından verilen talimata göre hareket etmelisiniz.
ç. Askere Sevk evrakınızı aldığınız tarihten itibaren hukuki olarak asker kişi sayıldığınızı unutmamalısınız. Resmi makamlar veya aileler tarafından düzenlenen uğurlama törenleri dışındaki törenlere katılmamalısınız. Siyasi parti, dernek, sendika, vakıf, cemaat vs. kuruluş ve oluşumların toplantılarına katılmak Askeri yasalara göre suç teşkil eder.
d. Askere giderken; Size askerlik şubesi tarafından kapalı zarf olarak verilen sevk evrakını yanınıza almayı unutmayın ancak sevk evrakını açmayın. Ayrıca nüfus cüzdanı, varsa ehliyet ve banka kartınızı da götürmeyi unutmayın.
e. Askerlik şubesi başkalıkları tarafından; muhtaç durumdaki eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınıza sağlık cüzdanı verilmekte, belediye başkanlıkları tarafından ise  askerlik hizmeti süresince maaş bağlanmaktadır. Eş ve çocuklarınız ile anne ve babalarınızın; bu imkanlardan yararlanabilmesi için, ikamet ettiği il veya ilçedeki valilik, kaymakamlık, belediye başkanlığı ile askerlik şubesine müracaat etmeleri gerekmektedir. (Eş ve çocuklarınızın bu haklardan yararlanabilmesi için resmi nikah şartı bulunmaktadır.)
2. Eğitim Merkezine Seyahat Sırasında dikkat edilmesi gereken bilgiler:
a. Askeri Eğitim merkezine ulaşım sırasında; kaza, hırsızlık, gasp vs. hukuka aykırı bir durum ile karşılaşmanız halinde en yakın polis, jandarma, merkez komutanlığı veya askerlik şubesi başkanlığına müracaat etmeli veya telefonla aramalısınız.
b. Yolculuk esnasında veya eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçede katılacağınız birlikte tanıdığı subay veya astsubaylar olduğunu söyleyerek size farklı kolaylıklar (tabiri caizse torpil) yaptırabileceğini, istediğiniz bölüğe yerleştirebileceğini vs. hususları söyleyerek sizden menfaat elde etmeye çalışacak kişilerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür girişimlerde bulunabilecek kişilere asla inanmayınız, bilinçli, dikkatli ve uyanık olun.
c. Temel askerlik eğitiminin sonrasında dağıtım olacağınız birlikler, bilgisayar ortamında belirlenmekte ve kimseye bu konuda ayrıcalık tanınmamaktadır. Sizi istediğiniz yere dağıtım yaptırabileceğini söyleyen kişilere asla inanmayınız.
3. Eğitim Merkezinin Bulunduğu il veya ilçelerde bilinmesi gereken bilgiler:
 a. Askeri Eğitim merkezinin bulunduğu il veya ilçedeki otobüs terminali, tren garı, hava ve deniz limanları vs. yerlerde merkez komutanlıklarının ve eğitim merkezi komutanlıklarının irtibat personeli bulunmaktadır. Mutlaka bu personel ile temas kurunuz. Sizi birliklere götürecek askeri araçları kullanınız. Askeri araçlardan istifade etmezseniz, öncelikle belediye otobüsü veya dolmuş gibi tarifeli vasıtaları tercih edin.
 b. Çarşı içinde merkez komutanlığınca görevlendirilen inzibat erbaş ve erlerinden her türlü yardımı alabilir, alışverişlerde karşılaştığınız değişik fiyat uygulamaları vs. hususları bu personele iletebilirsiniz.
 c. Askerlik şubesinden size verilen sevk belgesini unuttuğunuz veya kaybettiğiniz takdirde, bulunduğunuz yerdeki askerlik şubesine müracaat ederek yenisini alabilirsiniz.
ç. Sevk edildiğiniz eğitim merkezi Cumartesi, Pazar ve bütün tatil günleri çalışmaktadır. Bu nedenle katılmanız gereken son gün saat 17.00’ye kadar eğitim merkezine katılmanız kayıt-kabul işlemlerini kolaylaştırılacaktır.
d. Kışlaya intikal ettiğiniz andan itibaren her türlü ihtiyacınız birlik komutanlıkları tarafından karşılanacaktır.
e. Berber ihtiyacı kışlada ücretsiz karşılanmaktadır. Çarşıda üç numara veya uygunsuz traş olmayınız.
f. Kayıt- kabul esnasında ( bot, çorap, havlu, terlik, diş macunu, diş fırçası, eldiven, pijama ve eşofman gibi ) istihkaklarınız devlet tarafından verilecektir. Piyasadan satın almayınız.
g. Günlük ihtiyaçlarınızı (tıraş malzemesi, bot boyası, temizlik malzemesi, kalem vs.) kışla kantinlerinden piyasadan çok daha ucuz fiyata alabilirsiniz.
ğ. Kışlaya gelirken yanınızda cep telefonu, fotoğraf makinası, teyp, radyo, CD, disket, kesici ve delici alet, yiyecek, içecek ve benzeri maddeleri getirmeyiniz.
 h. Sorunlarınıza daha kolay çözüm bulunabilmesi maksadıyla; kayıt–kabul esnasında, varsa özel, sağlık ve benzeri sorunlarınızı çekinmeden ve doğru olarak görevli personele anlatınız.
 ı. Tedavi amacıyla sürekli kullandığınız ilaçları getirebilir, doktor nezaretinde kullanabilirsiniz. Bu maksatla yanınızda getireceğiniz ilaçları kışlaya girişte teslim ediniz.
Not: Bu sayafadaki askerlik bilgileri Milli Savunma Bakanlığı, Askeralma Daire Başkanlığı Broşüründen alınmıştır. MSB ASAL web adresi : http://www.asal.msb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder