Ana Sayfa Bilgi Bankası

13 Kasım 2010 Cumartesi

Yetenek doğuştan mı gelir ?

        Kimilerine göre bir çoçuğun eğitimine yeterli önem gösterildiği zaman o çoçuk ilgili konu da uzmanlık geliştirebilir.Ancak bazı kesimlere göre bu durum böyle değil.
       Yeteneğe sahip olan çoçuklar sadece yetenekli doğmakla kalmayıp,yeteneğini küçük yaşlarda bu yeteneklerini geliştirmek için çaba sarf ettiği gözleniyor.5 yıldır müzikle uğraşan 13 yaşında ki gaven 8 yaşında gitar dersleri almaya başlamış.fakat daha sonra ders almayı bırakan gaven beste yapmaya başlamış.gaven ’’derste bir şey öğrenmiyordum ve çok sıkılıyordum.sadece kağıttaki notaları çalıyordum’’ diyor.gaven’ın annesi melissa largent ise ‘’dinlediği bir müziğin notalarını çıkarmak gaven için takıntı olmuştu.Ellen Winner (Boston Üniversitesi Gelişim Psikoloğu) yetenekli ve dahi çoçuklar da ki takıntıların özellik olduğunu söylüyor.’’Bu çoçukları ilgilendikleri alandan ayırmak çok zordur’’ diyor.
    Sounding Point adlı bir albüm çıkaran Julian Lage gitar çalmaya 5 yaşında başlamış. Şimdi 21 yaşında olan Lage çocukken saatlerce gitar çaldığını hatırlıyor. Aynı zamanda Jules at 8 adlı bir belgesele de konu olan Lage kendisini dahi çocuk olarak görmediğini söylüyor. Lage "Genç müzisyenler, benim yaşıtlarım dahi çocuk olarak çağrıldıklarında bu kendi iş ahlaklarını gölgeliyor düşüncesine kapılıyor. Halbuki bu müzisyenler bir şey yaratmak için saatlerce çalışıyor," diyor. Aynı düşünceyi dahi çocuk olarak bilinen Rasta Thomas da paylaşıyor. Thomas şimdi kendi dans grubu Bad Boys of Dance'ın sahibi. Thomas "7 yaşındaki bir çocuğu eğittiğiniz  zaman çok iyi  sonuç almanız doğal. Benim eğitimim için saatler harcandı ve milyonlarca dolar yatırıldı," diyor.
  Psikolog Winner ise bu görüşü desteklemiyor.Winner ‘’Bu çoçukların doğuştan gelen yetenekleri var .Dahi bir çoçuk sonra dan yaratılamaz.Fakat yeteneklerinin büyümesi için imkan sağlanması gerekiyor’’ diyor.
 Julian Lage ise ‘’Yaratıcılığımı destekleyecek bir çevrede yetiştim’’ diyor.
Thomas da kendi başarısını içinde yetiştiği ortama bağlıyor.thomas ‘’Yeteneğimi aileme ve öğretmenlerime borçluyum’’diyor.
  Doğanın verdiği yetenek ve ailenin desteği dahi çoçukların yetişkin olarak da başarılı bir hayat sürmelerini sağlıyor..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder