Ana Sayfa Bilgi Bankası

10 Kasım 2010 Çarşamba

Firma Bilgileri

Firmalar türleri itibariyle genel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar Şahıs firmaları (adi firma da denilir) ve şirketler.
Şahıs firmaları, ticaret siciline işlenmeyen, tasarruf ve vergi sorumlusu gerçek bir kişi veya kişiler olan firmalalardır. Şahıs ortaklıklarının kurduğu firmalara aynı şekilde adi şirket denilir.
Şirketler ise Türk Ticaret kanunu gereğince kurulmuş, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiliklerdir. Ortakları gerçek kişiler olan şirketetlerin kar payları, ortakları, temsil ve ilzam yetkisi hakkındaki bilgiler ticaret sicil gazetesinde yayınlanır.
Firmalar hakkındaki bilgiler genellikle şuralardan temin edilebilir;
  1. Firma vergi kayıtları (Maliye bakanlığı online sitesi mevcuttur, firma vergi bilgilerine maliye bakanlığı internet vergi dairesi adresinden ulaşabilirsiniz: www.gib.gov.tr
  2. Ticaret sicil gazetesi (Ticaret sicil gazetesi internet sitesi mevcuttur: www.ticaretsicilgazetesi.gov.tr )
  3. Ticaret Odaları  (Bazı il ticaret odalarının internet siteleri mevcuttur, örneğin: Istanbul ticaret odası  : www.ito.org.tr 
  4. Meslek Odaları (Bazılarında Faaliyet alanına göre firma bilgileri bulunmaktadır)  
  5. Internetteki firma rehberleri, kataloglar ve dizinler. (Firma bilgilerine ulaşabileceğiniz bazı web siteleri www.firmalari.net , www.sirketleri.biz  www.firmalari.biz gibi)
Ayrıca firmalar ve şirketler hakkındaki hukuki bilgiler ve yasal düzenlemeler hakkındaki bilgilere şu sayfalardan ulaşabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder