Ana Sayfa Bilgi Bankası

11 Kasım 2010 Perşembe

Bor ? Kullanım alanları ? Ticaret Boyutu ?

BOR NEDİR ?
Bor: Bir elementtir.Elementler periyodik sisteminin 5. elementi olan bor,doğada element olarak bulunmaz. Alkali boratlar (Sodyum,Kalsiyum,Mağnezyum) veya borik asit şeklinde maden yatağı oluşturur.
Bor: Kolemanit,Tinkal,Üleksit,Pandermit,Kernit,Sasolit,Ascharit ve Datolit mineraller halinde bulunurlar ve çeşitlenirler.Bunlardan ülkemizde Pandermit, Kolemanit, Tinkal ve Üleksit mineralleri ülkemizde bulunmaktadır.
Çeşitli endüstri dallarının ana ham maddelerinden olan bor mineralleri Türk madencilik sektörünün en önemli ihracat maddelerindendir.Türkiye Bor’un tespit edilmiş % 63 ‘lük kısmına sahiptir. Ancak Üretim olarak ABD’den sonra dünyada ikinci sırada üretim yapmaktadır.Ülkemizdeki bor madenleri dünyanın en kaliteli bor madenleridir.Ancak bordan mamul ürünler ile rafine bor bileşiklerinin üretimi ve ticari açıdan gerekli teknolojik bilgi ve seviyeye henüz ulaşmamıştır.
KULLANIM ALANLARI
Bor Fibergalass, cam, emaye, ve kaplama sanayinde, sabun ve deterjan sanayinde, ataşe dayanıklı malzeme, metallurjik uygulamalar, tekstil,fotoğrafçılık,boya, borik asit üretimi, elektrik ve tıp sanayii, tekstil cam elyafı, borun alaşımları,Metalurjik flux,İzole cam elyafı, Borun silikat camları,Antiseptikler,Nükleer yakıt teknolojisi,yangına dirençli malzemeler,naylon,gübre, katalistler,dezenfekte ediciler,yapıştırıcılar,refrakter,çimento korozyon önleyiciler,ilaç ve kozmetik,elektronik rafinasyon, Bitki öldürücüler,böcek öldürücüler, deri renklendirici (Kahve) olarak kullanılmaktadır.
Bor madeni, stratejik olarak topraktan çıkarıldığı andan itibaren gerek ham madde olarak ve gerekse rafine bor ürünleri olarak, insanlar için beşikten mezara kadar yaygın bir şekilde insanın hayatının her alanında kullanılan endüstriyel bir madendir.
Bor Dünyanın Uzay teknolojisinde, elektronik ve bilgi çağının yaşamasında,ulaşılmasında borun katkısını yadsımak mümkün değildir.Dünyanın saygın bilim dergilerinden Scientific American dergisi,bor bileşiklerinin petrol yakıtı yerine kullanıldığı bir otomobil geliştirildiği konusunda haber yaptı.Bu yakıt hakkında bilim adamlarının düşünebileceği en temiz yakıt başlığı ile haberini verdi. Üstelik bu araba bor ile çalışan ilk araba değildi.Bor ile çalışan araba imali için altı yüz kadar projenin olduğu bildiriliyor.
Arabalarda petrol yerine bor kullanılması, uzun zamandır batılı firmaların gündemindedir.Bu konuda Amerikan Millenium Cell ve stratejik ortağı Daimler-Creysler firmalarının oldukça mesafe aldığı bir gerçektir.Fransız Peuguet ve Citroen firmaları stratejik ortaklık kurmuşlar ve Bor ile çalışan araba üretmişler ve bu arabayı Detroit Otomobil fuarında teşhir etmişlerdir..
ABD firmaları Bor ile çalışan arabaların seri üretimine başladıkları her kez tarafından biliniyor.Ayrıca ABD tarafından kullanılan Tomohawk füzelerinin imalinde, Hayalet uçak olarak bilinen Yarasaların yakıtlarının bordan elde edilen yakıt ile çalıştırıldığı dünya basını tarafından yazıldı,çizildi.
TÜRKİYE ‘DE NERELERDE ÇIKARTILIR
Balıkesir (Bigadiç, Sandıklı, Susurluk), Eskişehir (Seyitgazi), Kütahya (Emet) ve Bursa’dır.Dünyada ise Türkiye, ABD ve BDT önde gelir.
BORUN TİCARİ BOYUTU
Dünya bor rezerv toplamının % 63’üne sahip olan Ülkemiz teknolojik yönden en geri ülke durumundadır. Bor bizim tarafımızdan ham madde olarak üretilmekte, ABD veya Batıya ülkelerine ham madde olarak satılmaktadır.Batı Dünyası bizim Bor üretimimiz üzerinde ülkelerinde sanayi kurmuş durumdadır.Bunun içindir ki;Batı dünyası bor konusundaki teknolojiyi bize vermekte çok cimri davranmaktadır.
Bir Türk işadamının başından geçen bir olayda: Türkiye’de Bor yatırımları olan bir işadamı Fransa’daki bir bor tesisini görmeye gidiyor.İş adamına fabrikanın bahçesini bile göstermeden verdiği rüşvet karşılığında fabrikayı üstünkörü görmesine izin veriliyor.
Batılılar Türkiye’ye Bor konusunda teknoloji transferi yapmakta cimdi davranabilirler.Bunda belki kendi açılarından haklıda olabilirler. Ancak bizim devlet ve bilim adamları olarak en kısa zamanda teknolojik gelişimi meydana getirmemiz ve kendi üretmiş bulunduğumuz Bor’u kendimiz işler ve üretir hale gelmeliyiz.
Ürettiğimiz boru dışarıya ham madde olarak 140$ dan satmaktayız,sadece İthal ettiğimiz peboratı ise 817$ dan geri almaktayız aradaki 677 $ lık fark bizim olan bor için teknoloji karşılığı olarak batılılara bahşiştir.Borun öyle türevleri var ki; biz en az 1000.-$ dan geri almaktayız.Aradaki bütün farklar Fakir milletimizin kesesinden, hazinesinden yitirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder