Ana Sayfa Bilgi Bankası

6 Kasım 2010 Cumartesi

NASA'dan kuyruklu yıldızın en yakın görüntüleri...!!

NASA’nın EPOXI uzay aracı, 4 Kasım günü Hartley Kuyruklu Yıldızı’na yakın bir geçiş yaptı. Bilim insanları bu yakın uçuştan gelen ilk görüntülerle kuyrukuluyıldızın hacmi ile içerisinde bulunan maddeler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabileceklerini söylüyor.

"Yapılan gözlemler sonucunda, ilk kez kuyruklu yıldızın çekirdeği ile doğrudan çalışmalar yapabileceğiz. Şuan kuyruklu yıldızla ilgili veri çok fazla ve tam olarak da beklediğimiz buydu.” Diyor EPOXI görevinde baş araştırmacı Maryland Üniversitesi’nden Michael A’Hearn.

EPOXI, genişletilmiş bir görev ve Deep Impact görevinin de içindeydi. Uzay aracının kuyruklu yıldız ile karşılaması 3 Kasım’da yaşandı ve bu sırada 2 görüntü aldı, daha sonra ise kuyruklu yıldıza yaklaşmaya başladı.

"Uzay aracı, şimdiye kadar bir kuyruklu yıldıza ait en geniş gözlemleri yaptı. Bilim insanları ve mühendisler, yeni hedeflenen bir uzay aracından birinci sınıf yepyeni bir  bilim geliştirdiler.” Diyor NASA’nın Washington’daki Bilim Görev Merkezi’nden yönetici Ed Weiler.

Yeni alınan görüntüler ise Hartley 2 Kuyruklu Yıldızı’nın, görevin ilk hedefi olan Tempel 1 Kuyruklu Yıldızı’ndan 100 kat daha az hacme sahip olduğunu gösteriyor. Veriler incelendikçe, Hartley hakkında daha fazla bilgi edileceği düşünülüyor.

İlk izlenimler, uzay aracının 700 kilometre kadar mesafeye kadar yaklaştığını gösteriyor. Bu da mühendisler tarafından uçuş öncesinde tahmin edilen uzaklık.

“Takım olarak hedefimiz, bir kuyruklu yıldızın ‘gökyüzünde çakılı dururmuşcasına’ görünen bir görüntüsünü almaktı. Gelen görüntüler ise muhteşem ve 3 haftalık bir görüntüleme sürecimiz daha var.” Diyor NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan EPOXI proje yöneticisi Tim Larson.

EPOXI görevinin ismi, iki görevin kısaltmalarından oluşturulmuş: Öte Gezegen Gözlemleri ve Tanımlama (Extrasolar Planet Observations and Characterization - EPOCh) ve Derin Darbe Genişletilmiş Araştırma (Deep Impact Extended Investigation - DIXI). Derin Darbe görevi ise 2005’te Tempel1 Kuyruklu Yıldızı’nın yörüngesi hakkında önemli bilgiler elde etti.

1 yorum:

  1. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiireeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenç

    YanıtlaSil