Ana Sayfa Bilgi Bankası

2 Şubat 2011 Çarşamba

RUBENS, Peter Paul


RUBENS, Peter Paul (1577-1640). Flaman ressam Peter Paul Rubens, barok üslubun en önemli temsilcilerindendir. Genellikle büyük boyutlu olan resimleri ışık, renk ve yaşama sevinciyle doludur. Çok sayıda portre çalış­ması ve dindışı yapıtı olan sanatçının dinsel konulu resimlerinde derin bir duyarlılık sezi­lir. Rubens'in en güzel yapıtlarından biri olan İsa'nın Çarmıhtan İndiriliri (1611-14) Belçika' da Anvers Katedrali'ndedir. Peter Paul, ailesinin dinsel baskılar nede­niyle göç ettiği Almanya'da doğdu. Babasının ölümü üzerine annesi ve üç kardeşiyle birlikte Flandre'da Anvers'e döndü. Daha küçük yaşta parasal sorunlar nedeniyle okuldan alınarak bir soylunun hizmetine verildi. Kısa bir süre sonra resim konusundaki yeteneğinin farkına varıldı ve dönemin ünlü ressamlarının atölyesinde re­sim öğrenimine başladı. Aynı zamanda Latince, Yunanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca öğrendi. Zekâsı ve resim yapmak­taki ustalığıyla adından söz ettirmeye başla­yan Rubens, Mantova dükünün çağrısı üzeri­ne İtalya'ya gitti. Orada Rönesans ustalarının yapıtlarını inceleme olanağı buldu. 1603'te dükün elçisi olarak İspanya'ya gitti ve Kral II. Felipe'nin sarayında ünlü İspanyol ressamla­rın yapıtlarını inceledi.
1608'de annesinin ölümü üzerine Anvers'e geri dönen Rubens, saray ressamlığına getiril­di. Saraydaki görevi sırasında son derece yoğun bir biçimde çalıştı, portrelerin yanı sıra çok sayıda dinsel konulu resim yaptı. 1611'de kendi atölyesini kurarak öğrencileri ve yar­dımcılarıyla birlikte çalışmaya başladı. O yıl­larda ülkesinde olduğu kadar Avrupa'nın öteki ülkelerinde de adını duyuran Rubens, artan siparişler üzerine tabloları yetiştirebil­mek için yardımcılarını da kullandı. Çoğu zaman resimlerin tasarımını hazırladıktan sonra yardımcılarına bırakıyor, resim tamam­landıktan sonra son fırça vuruşlarını kendisi yapıyordu. Örneğin Fransa Kralı XIII. Louis' nin annesi Marie de Medicis'nin günlük ya­şamından sahneleri betimleyen 21 tabloluk resim dizisi bu tür bir çalışmanın ürünüydü. Bu tablolar bugün Paris'te, Louvre Müzesi'ndedir.
Ressamlığın yanı sıra diplomatik görevler­de de bulunan Rubens, sık sık başka ülkelere geziler yaptı. 1630'da İngiltere ile İspanyol Felemenki arasında imzalanan barış antlaş­masına katkılarından dolayı İngiltere Kralı I. Charles, Rubens'e şövalyelik unvanı verdi. İngiltere'de kaldığı sırada Whitehall Sarayı' nın Şölen Evi'nin tavan resimlerini de yaptı.
Özellikle çıplak figürleri öteki ressamların tablolanndakinden çok değişik olan Rubens' in resimlerinde kadınlar sıcak ve canlıdır. Işığı kullanmaktaki ustalığı figürlere hareket­lilik kazandırır. Sanatçının 3.000'i aşkın yapı­tının en önemlileri arasında, Çarmıhın Dikil­mesi (1610), Leukippos Kızlarının Kaçırılırı (1618), Susanne Fourment'ın Portresi (yakla­şık (1625) ve Kürk Mantolu Hele ne Fourment (1638) sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder