Ana Sayfa Bilgi Bankası

24 Ocak 2011 Pazartesi

YILDIZPATI


YILDIZPATI. Papatyalarla yakın akraba olan yıldız patlarınm doğada kendiliğinden yetişen 650'yi aşkın türü vardır. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya'nın çeşitli kesimle¬rine dağılmış olan bu türlerden bazısına Tür¬kiye'de yabanıl olarak rastlanır. Adını yıldızsı çiçeklerinden alan yıldız patının Yunanca'dan gelen bilimsel cins adı (Aster) da "yıldız" an¬lamındadır.
Yıldız patlarının bazı türleri park ve bahçe¬lerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Pek çok kültür çeşidi geliştirilmiş olan bu bitkilerin çi¬çekleri tıpkı papatyalar gibi, ortada yer alan san, yassı bir göbek ile bunu çevreleyen par¬lak renkli, püskülsü uzantılardan oluşur. Çap¬lan türe ve çeşide bağlı olarak 1,5 cm ile 5 cm arasında değişen çiçeklerin renkleri be¬yaz, kırmızı, pembe, mor ve mavi tonlarındadır.
Yıldız patı türlerinin büyük bölümü çokyıllıktır; yani bir kez dikildikten sonra uzun bir süre her yıl yeniden yeşerip çiçek verir. Çiçek açma mevsimi yaz sonundan sonbahar ortası¬na kadardır. Bu süre ılıman yörelerde kış baş¬langıcına kadar uzar. Yıldız patları hem pek çok bitkiden sonra çiçeklendiği, hem de has¬talıklara ve böceklere karşı daha dayanıklı ol¬duğu için çok sevilen bahçe çiçekleridir. Mor yıldız patı (Aster novae-angliae) ve mavi yıldız¬ patı (Aster laevis) en tanınmış türleridir.
Yıldızpatlarınm tüm çeşitleri besince zen¬gin, gevşek ve güneşli toprakları sever, bu¬nunla birlikte aşırı sıcağa pek dayanıklı de¬ğildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder