24 Ocak 2011 Pazartesi

YILDIZPATI


YILDIZPATI. Papatyalarla yakın akraba olan yıldız patlarınm doğada kendiliğinden yetişen 650'yi aşkın türü vardır. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya'nın çeşitli kesimle¬rine dağılmış olan bu türlerden bazısına Tür¬kiye'de yabanıl olarak rastlanır. Adını yıldızsı çiçeklerinden alan yıldız patının Yunanca'dan gelen bilimsel cins adı (Aster) da "yıldız" an¬lamındadır.
Yıldız patlarının bazı türleri park ve bahçe¬lerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Pek çok kültür çeşidi geliştirilmiş olan bu bitkilerin çi¬çekleri tıpkı papatyalar gibi, ortada yer alan san, yassı bir göbek ile bunu çevreleyen par¬lak renkli, püskülsü uzantılardan oluşur. Çap¬lan türe ve çeşide bağlı olarak 1,5 cm ile 5 cm arasında değişen çiçeklerin renkleri be¬yaz, kırmızı, pembe, mor ve mavi tonlarındadır.
Yıldız patı türlerinin büyük bölümü çokyıllıktır; yani bir kez dikildikten sonra uzun bir süre her yıl yeniden yeşerip çiçek verir. Çiçek açma mevsimi yaz sonundan sonbahar ortası¬na kadardır. Bu süre ılıman yörelerde kış baş¬langıcına kadar uzar. Yıldız patları hem pek çok bitkiden sonra çiçeklendiği, hem de has¬talıklara ve böceklere karşı daha dayanıklı ol¬duğu için çok sevilen bahçe çiçekleridir. Mor yıldız patı (Aster novae-angliae) ve mavi yıldız¬ patı (Aster laevis) en tanınmış türleridir.
Yıldızpatlarınm tüm çeşitleri besince zen¬gin, gevşek ve güneşli toprakları sever, bu¬nunla birlikte aşırı sıcağa pek dayanıklı de¬ğildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder