Ana Sayfa Bilgi Bankası

25 Ocak 2011 Salı

ZÜMRÜT


ZÜMRÜT, değerli taşlardan berilin, berrak yeşil renkli bir türüdür. Zümrüte bu rengi ve¬ren, eser miktarda içerdiği krom metalidir. Bu taşın kusursuz örnekleri çok pahalıdır; çünkü, başka mineral kırıntılarıyla karışma¬mış ya da hafif çatlakları olmayan zümrüt en¬der bulunur. Zümrüte dağlık bölgelerdeki kayaçlarda genellikle damarlar halinde ye başka minerallerle birlikte rastlanır.
Eski zamanlarda zümrüt Yukarı Mısır'dan çıkarılırdı. Kleopatra'nın taktığı değerli taşla¬rın bu bölgeden geldiği sanılmaktadır. Son za¬manlarda burada yalnızca düşük nitelikli taş¬lara rastlanmaktadır. SSCB'de Ural Dağları'nda, Avusturya'da Salzburg çevresindeki Alpler'de, Norveç'te, Avustralya'da, Yeni Güney Galler'de, Brezilya'da, Zimbabve'de, ABD'de Kuzey Carolina'da ve Güney Afrika'daki Transvaal'de de zümrüt bulunmakta¬dır. En iyi zümrüt Kolombiya'nın başkenti Bogota yakınlarından gelir. İspanyollar 16. yüzyılda Peru'yu ele geçirdiklerinde büyük miktarda zümrüte de el koymuş, ama bu taş¬ların nereden gelmiş olduğunu hiçbir zaman keşfedememişlerdir.
Çağlar boyunca zümrütün sara hastalığına karşı koruyucu bir etkisinin olduğuna, nazarı önlediğine ve kötü ruhları kaçırdığına inanıl¬mıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder