Ana Sayfa Bilgi Bankası

24 Ocak 2011 Pazartesi

YÜKSÜKOTU


YÜKSÜKOTU denen otsu bitkilerin orman¬larda ve taşlık alanlarda kendiliğinden yetişen 20-30 kadar türü vardır. Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Orta Asya'ya dağılmış olan bu türlerin içinde en değerlisi kırmızı yüksükotudur (Digitalis purpurea). Öbür yüksükotları gibi bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen,ama asıl ilaç olarak değer taşıyan kırmızı yüksükotunun 1,5 metreye kadar boylanabilen ince gövdelerinin üzerinde çan biçiminde çiçekler bulunur. Yabanıl bitkilerin çiçekleri morumsu kırmızıdır; oysa, süs çeşitlerinin leylak, pembe ya da beyaz çiçeklileri de geliştirilmiştir. Genellikle yaz ortasına doğru açan çiçekler birbirine bitişmiş dört taçyapraktan oluşur; içi ise tüylerle kaplı ve morum¬su beneklidir.
Kırmızı yüksükotunun boz yeşil renkli iri yapraklarından ve tohumlarından dijitalin de¬nen, kalp uyarıcı bir ilaç çıkarılır.
Yüksükotlarının bazısı iki yıl, bazısı ise çok uzun yaşayan bitkilerdir. İki yıllıklardan biri olan kırmızı yüksükotu ilk yıl tabanda, rozet denen bir yaprak demeti oluşturur, ertesi yıl gövde, çiçek ve tohum verdikten sonra ölür. Yurdumuzda kendiliğinden yetişen sekiz ka¬dar yabanıl yüksükotu türü vardır, ama bun¬ların içinde kırmızı yüksükotuna rastlanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder