20 Ocak 2011 Perşembe
YAM
YAM adı verilen tarım bitkileri bol nişastalı yumruları için yetiştirilir. Tropik ve astropik bölgelerin sıcak ve bol yağışlı kesimlerinde yaygın olan bu bitkiler Batı Afrika kıyıların¬da, Yeni Gine'de ve Hindistan'ın bazı bölüm¬lerinde halkın temel gıda kaynağını oluşturur. Batı Hint Adaları'nda da önemli tarım ürün¬lerinden biridir. Dioscorea cinsinde yer alan yamların tarımı yapılan altıyı aşkın türü var¬dır. Tropik ormanlarda kendiliğinden yetişen yabani yamlar ise genellikle kıtlık zamanların¬da toplanarak yenir.
Tırmanıcı özelliğe sahip olduğu için sırıkla¬ra sardırılarak yetiştirilen yamlar genellikle yumrı arın üst bölümündeki "tomurcuklar dan" ("gözlerden") çoğaltılır. Dikildikten yaklaşık 8-12 ay sonra, gelişimini tamamlayan bitkilerin yumruları topraktan sökülerek ha*? sat edilir. Bazı yam türleri (örneğin I)ioscorea alata) ağırlığı 45 kilograma, boyu ise 2 metre¬ye ulaşabilen tek bir dev yumru oluştururken, bazı türler çok sayıda ufak yumru geliştirir.
Dioscorea bulbifera ve öbür bazı yam türle¬rinin yumrularında zehirli bir bileşik bulunur. Bu bileşik pişirilirken ısının etkisiyle parçala¬narak etkisiz hale gelir. Yam patates gibi haşlanarak ya da püresi yapılarak yenen bir yiyecek maddesidir. Besleyici değerinin yanı sıra yaklaşık bir yıl boyunca bozulmadan saklanabildiği için de önemlidir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder