Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Ocak 2011 Perşembe

PEYGAMBER


PEYGAMBER, Tanrı'nın söz ve buyruklarını insanlara ilettiğine inanılan kişidir. Farsça bir sözcük olan peygamber, bildirim, haber anla¬mında pey gam ile getiren, ulaştıran anlamın¬da ber takısından oluşmuştur ve "bildiri ya da haber getiren elçi" demektir. Buyruklarının Tanrı tarafından peygamberlere bildirilmesi¬ne vahiy denir. Buyrukları vahiy yoluyla edi¬nen peygamberler, bunları insanlara iletmek ve yorumlamakla görevlidir.
Kutsal Kitap'ta ve Kuran'da birçok pey¬gamberin sözü geçer; yaşamları, topluma ilet¬tikleri mesajlar ve insanları Tanrı'nın yoluna döndürebilmek için gösterdikleri çaba ve mu¬cizeler anlatılır.
İslam dinine göre, peygamberler resul ve nebi olarak ikiye ayrılır. Elçi anlamına gelen resul, Allah'ın gönderdiği kutsal kitapları in¬sanlara bildiren peygamberdir. İslam'a göre kendisine kitap indirilmiş dört peygamber, Hz. Musa (Tevrat), Hz. Davud (Zebur), Hz. İsa (İncil) ve Hz. Muhammed'dir (Kuran). Nebi ise, Allah'ın insanları bu kutsal kitaplara uymaya çağırmakla görevlendirdiği peygam¬berdir. Bu yüzden resuller aynı zamanda ne¬bidir, ama her nebi resul değildir.
Hz. Muhammed tarih boyunca insanlara birçok peygamber gönderildiğini açıklamıştır. Kuran'da bunlardan 25'inin adı geçer. Bir bö¬lümü Kutsal Kitap'ta da yer alan bu peygam¬berler Hz. Âdem, Hz. İdris, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Salih, Hz. İbrahim, Hz. Lût, Hz. İsmail, Hz. İshak, Hz. Yakub, Hz. Yusuf, Hz. Şuayb, Hz. Musa, Hz. Harun, Hz. Da¬vud, Hz. Süleyman, Hz. Eyub, Hz. Zülkifl, Hz. Yunus, Hz. İlyas, Hz. Elyesa, Hz. Zekeriya, Hz. Yahya, Hz. İsa ve Hz. Muham¬med'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder