Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Ocak 2011 Perşembe

PERİKLES


PERİKLES (ÎÖ 495-429), İÖ 5. yüzyılda yaşamış ünlü bir Atinalı devlet adamıdır. Siyasete atıldığında Yunanistan kargaşa için¬deydi. Bu dönemde Yunanistan ayrı ayrı kent devletlerine bölünmüştü. Bunların en önemli¬leri arasında yer alan Atina ile Sparta, arala¬rında bir birlik kurarak Persler'i yenilgiye uğratmışlardı. Atinalılar bu zaferden büyük bir kıvanç duyuyorlardı. .10 460'larda Atina halkı Perikles'i önder olarak seçti.
Perikles'in amacı Atina'nın gücünü denizde ve karada geliştirmekti. Bunun için fetihlere girişti, ama başarı elde edemeyince Atinanın barışçı yollarla güç kazanmasının daha iyi olacağına karar verdi. Ona göre, Atina uygar dünyanın merkezi olmalıydı.
Atinalılar için, halkın kendi kendini yönet¬me biçimi olan demokrasi uygulaması bir övünç kaynağıydı. Yasalar tüm yurttaşların katılımıyla yapılıyordu ve her özgür Atinalı' nın kamu hizmetlerinde görev almaya hakkı vardı.
Perikles, kamu hizmeti görenlere para ödenmesini, yani zengin ya da yoksul her özgür yurttaşın eşit olarak siyasal haklardan yararlanmasını sağlayarak demokrasiyi güç¬lendirdi. Perikles her Atinalı'nın devlet işleri¬ne ilgi duymasını, yasalardan ve siyasetten anlamasını, aynı zamanda da dönemin büyük yazar ve sanatçılarının yarattığı tiyatro ve müzik yapıtlarını izleme olanağına sahip ol-masını istiyordu.
Eski Yunan sanat ve edebiyatının en büyük yapıtlarından bazıları Perikles döneminde ya¬ratıldı; oyun yazarlarının en ünlülerinden Sofokles onun arkadaşıydı. Perikles'i tanıyan ve ona hayran olan öbür yazarlardan biri de ünlü tarih yazarı Thukydides'ti. Perikles ya¬pıtlarıyla Atina'yı güzelleştirmeleri için hey¬keltıraş ve mimarları destekledi. Akropol adı verilen tepe üzerindeki yapıların gerçekleş¬mesi büyük ölçüde onun çabasıyla oldu. BU yapıların en önemlisi tanrıça Athena'ya adanmış olan Parthenon Tapınağıydı.
Perikles'in son yılları sorunlu geçti. Atina' nın büyüyen gücünü ve etkisini kıskanan öbür kent devletleriyle Atina arasında savaşlar çıktı. Kentin barış ve refaha kavuşmasıyla ilgili umutlar giderek yıkıldı. İÖ 431'de Pelo ponnesos Savaşı başladı. Önceleri, Atinalılar güçlü surlarla çevrili kentlerinin kuşatmaya dayanabileceği¬ne ve düşmanlarına denizden yapılan saldırı¬ların başarıyla sonuçlanacağına inanıyorlardı. Ama İÖ 430'da ortaya çıkan veba salgını pek çok Atinalı'nın ölümüne neden oldu. Bunlar arasında Perikles'in iki oğlu da vardı. Bir yıl sonra, Atinalılar'a 30 yıl önderlik etmiş olan Perikles de öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder