Ana Sayfa Bilgi Bankası

26 Ocak 2011 Çarşamba

PENCAP,


PENCAP, Hindistan'ın kuzeybatısı ile Pakis¬tan'ın doğusunda yer alan bir bölgedir. Pencap'ın "beş ırmak ülkesi" anlamına gelen adı Farsça penç (beş) ve ab (su) sözcüklerinden kaynaklanır. Bu beş ırmak, İndus Irmağı'nın kolları olan Jhelum, Çinap, Ravi, Satleç ve Beas'tır. Pencap yöresi düzlük ve kuraktır. Bu ırmaklardan tahıl ve pamuk tarlalarının sulanmasında yararlanılır.
Pencap tarihi boyunca pek çok devletin egemenliğine girdi. 18. yüzyılda bölgeyi bütü¬nüyle ellerine geçiren Sihler güçlü bir krallık kurdular. Pencap 1849'da İngiliz yönetimine geçti.
İngiliz Hindistanı'nın 1947'de Hindistan ve Pakistan olarak ikiye ayrılması sırasında, böl¬genin büyük parçasını oluşturan Batı Pencap Pakistan'a bağlandı. Pakistan'ın bir eyaleti olan Pencap'ın yüzölçümü 205.345 km2, nüfu¬su 50.460.000'dir (1983). Halkın hemen he¬men tümü Müslüman'dır ve yüzde 90'ı Pencap dili konuşur. Eyaletin başkenti Lahor'dur. İndus'un beş kolundan Jhelum, Çinap ve Ravi ırmakları Pakistan'daki Pencap eyaletindedir.
1947'de Hindistan'a bağlanan Doğu Pencap ise, 1966'da, Pencap dili konuşulan Pencap ve Hindi dili (Hintçe) konuşulan Haryana olmak üzere iki eyalete bölündü. Hindistan'ın Pen¬cap eyaletinin yüzölçümü 50.400 km2, nüfusu 16.788.915'tir (1981). Başkenti Şandigar aynı zamanda Haryana'nın da başkentidir. Satleç ve Beas ırmakları eyalet sınırları içinde kalır.
Nüfusun yüzde 60'ını oluşturan Sihler'in kutsal kenti Amritsar da Hindistan'daki Pen¬cap eyaletinin sınırları içindedir. Halkın geri kalan bölümünün çoğu Hindu'dur. Pencaplılar'ın üçte ikisine yakını Pencap dili, geri kalanlarsa Hindi dili konuşur. Bölgede, ayrı bir devlet kurmak isteyen Sihler ile Hindular arasında şiddetli çatışmalar olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder