Ana Sayfa Bilgi Bankası

26 Ocak 2011 Çarşamba

PEKARİ


PEKARİ. Pekariler Yenidünya'da yaşayan, domuza benzer çift toynaklı memelilerdir. Homurdanmaları, burunları ve gövde yapıları domuzlarınkine çok benzer. Ama birçok de¬ğişik özellikleri nedeniyle bu hayvanlar Eski dünya'da yaşayan domuzlardan ayrı bir famil¬ya (Tayassuidae) altında toplanmışlardır. Ör¬neğin ağızlarının dışına taşan üst köpekdişleri yukarıya değil, aşağıya doğru kıvrıktır. Arka ayaklarında dört yerine üç parmak bulunur. Kuyrukları yok denecek ölçüde kısadır. Mi¬deleri domuzlarınkinden daha karmaşık bir yapı gösterir. Sırtlarındaki koku bezi keskin ve itici bir koku salgılar. Bazen ağaç gövdelerindeki kovuklarda ya da sık çalılıklarda yaşar ve yavrularını da buralarda doğururlar.
Pekariler yenebilecek hemen her şeyi ye¬mekle birlikte, en çok kabuklu yemişleri, tahıl tanelerini ve sebzeleri sever. Sürüler halinde tarım alanlarını yağmalayarak büyük zararlara yol açabilirler. Besinleri arasında, öldürdükleri küçük hayvanlar ve yılanlar da yer alır.
Pekarilerin iki türü vardır. Her iki türün de postu siyaha yakın renkte koyudur. Sırtların¬da siyah ve dik kıllardan oluşan bir yele bulunur. Yakalı pekari (Tayassu tajacu) adı¬nı, sırtından göğsüne doğru uzanan kirli beyaz geniş bir şeritten alır. Uzunluğu 1 metreye yakın, ağırlığı 22 kg kadardır. Coğrafi dağılı¬mı ABD'nin güneyinden Arjantin'e kadar uzanır.
Ak dudaklı pekarinin (Tayassu pecari) ağız çevresinde beyaz bir şerit vardır. Yakalı pekariden daha iri olan bu tür Orta ve Güney Amerika'da yaşar. Avlanan pekarilerin etleri yendiği gibi derilerinden de eldiven ve ceket yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder