Ana Sayfa Bilgi Bankası

26 Ocak 2011 Çarşamba

PAULİNG, Linus


PAULİNG, Linus (doğumu 1901). ABD'li kimyacı Linus Cari Pauling kimyasal ve biyo¬lojik moleküllerin yapısının anlaşılmasına çok önemli katkılarda bulunmuştur.
Pauling ABD'de, Oregon eyaletindeki Portland'da doğdu. 1922'de Oregon Eyalet Tarım Yüksekokulu'nun (bugün Oregon Eya¬let Üniversitesi) kimya bölümünü bitirdi. Doktorasını 1925'te California Teknoloji Enstitüsü'nde tamamladı ve 1963'e kadar bu kurumda ders verdi. Kuvantum mekaniği ilkelerini kimyaya uygulayan ilk bilim adam¬larından biri olan Pauling, bu yolla molekülle¬rin yapısını ve kimyasal bağlanma biçimlerini inceledi. The Nature of the Chemical Bond and the Structure of Molecules and Crystals (1939; "Kimyasal Bağın Doğası ve Molekül ve Kristal Yapıları") adlı yapıtı yüzyılımızın en önemli bilim kitaplarından biridir.
Pauling 1930'ların ortalarında proteinlerin yapısını incelemeye girişti; yalnız bu arada II. Dünya Savaşı sırasında (1939-45) patlayıcılar üzerinde çalıştı. 1949'da, orak hücreli kansız¬lık hastalığı çeken hastalardan alman kırmızı kan hücrelerinde, yani alyuvarlarda, kan taşı¬yan proteinin ya da hemoglobinin biçim bozulmasına uğramış olduğunu gösterdi. 1950'lerin başlarında da, proteinlerin ikincil yapılarına ilişkin olarak, yani proteinleri oluş¬turan aminoasitlerin arasındaki etkileşimleri açıklamak amacıyla, sarmal (spiral) biçimli zincir modelini geliştirdi. Pau¬ling bu çalışmalarıyla 1954 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Pauling nükleer silahlanma çalışmalarına ve nükleer denemelere karşı yoğun bir müca¬dele verdi. Bu mücadelesi nedeniyle 1962'de kendisine Nobel Barış Ödülü verildi.
Pauling 1970'lerin sonlarında, "megavitamin" adını verdiği tedavi yöntemini açıkladı. Buna göre, soğuk algınlığı, şizofreni gibi hastalıklara, hatta bazı kanser türlerine karşı mücadelede yüksek dozda C vitamini kulla¬nılmalıydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder