Ana Sayfa Bilgi Bankası

21 Ocak 2011 Cuma

YOGA,



YOGA, Hindu dininde bütün tanrıların en üstünde olduğuna inanılan ilahi ruh ya da tanrı Brahman'a ulaşabilmek, onunla bütün¬leşebilmek amacıyla uygulanan yöntemlerden biridir. Yoga insanın benliğini ve bedenini eğitmesine daya¬nır.Yoga yöntemini uygulayanlara "yogi" denir. Yogiler belirli aşamalarla bedensel ve zihinsel alıştırmalar yaparak bu dünyaya iliş¬kin konuları düşünmeyecek biçimde benlikle¬rini eğitmeye çalışırlar. Bunu yaparken dik¬katlerini tümüyle bir noktada toplayıp yoğun-laştırarak, düşüncelerini ve duygularını de¬netlemeyi ve arındırmayı amaçlarlar.
İnsanı dış dünyaya yönelik düşüncelerden, hırs ve isteklerden uzaklaştırarak bütünüyle saf ve arınmış bir durumda tanrı Brahman'a kavuşturmayı amaçlayan yoga, son derece güç ve yorucu bir süreçtir. Bu yüzden genel¬likle belirli aşamalara bölünerek uygulanır.
İlk iki aşama insanı ahlaki yönden eğitmeyi, bir başka deyişle yalan söylememeyi, canlıla¬ra zarar vermemeyi, nefret, kin gibi olumsuz duygulardan kurtulmayı öğretir. Üçüncü ve dördüncü aşamalar bedensel eğitimi içerir. Bu bölüm soluk alıp vermeyi düzenlemeye, hiçbir rahatsızlık duymadan vücudu uzun süre aynı biçimde tutma becerisine yönelik bir dizi alıştırmadan oluşur. Sonraki aşamalar bilinci tek bir nesne üzerinde yoğunlaştırarak Brah¬man'la bütünleşmeye yöneliktir. Bunu yapar¬ken kişi tüm düşüncesini içe döndürerek dış etkenlere tepki vermemeyi öğrenir. Brah¬man'la bütünleşme yoganın en son ve en yüksek amacıdır.
20. yüzyılda yoga, daha çok bedensel ve zihinsel rahatlama alıştırması olarak özellikle batıda yaygın biçimde uygulanmaktadır. Bu amaçla çeşitli dernekler ve kulüpler kurul¬muştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder