Ana Sayfa Bilgi Bankası

21 Ocak 2011 Cuma

YEDİGÖLLER



YEDİGÖLLER, doğal güzellikleriyle ülkemi¬zin en ilgi çekici yerlerinden biridir. Karade¬niz Bölgesi'nin batı kesimindeki Bolu ilinin sınırları içinde yer alır. Yığılca ilçesinin Men¬gen ilçesine komşu olduğu kesimde ve Zon¬guldak il sınırı yakınındadır. Bolu Dağları'ndan kaynaklanıp Filyos Çayı'na katılan Dev¬rek Çayı'nın kollarını oluşturan bazı dere va¬dilerinin heyelan (toprak kayması) kütleleriyle tıkanması sonucunda ortaya çıkan yedi kü¬çük göl kümesinin bulunduğu yöreye Yedi göller denmiştir.
Yazın bazıları kuruyan bu göllerin bulun¬duğu alanlar arasında 100 metre yükseklik farkı vardır. 880 metre yüksekliğindeki üst kesimde dört, 780 metre yüksekliğindeki alt kesimde ise üç göl yer alır. Üst kesimdekilerin, çok küçük ikisi dışındakiler Nazlı göl ve Sazlı göl olarak adlandırılır. Yedigöller'in en büyüğü alt kesimdeki Büyük göl'dür. En derin yeri 15 metre olan Büyük göl 22,5 hektarlık bir alanı kaplar. Bu kesimdeki göllerden biri Derin göl adıyla anılır.
Bolu Dağları'nda Yedigöller'in yer aldığı kesim sık ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar gürgen, meşe ve kayın gibi geniş yapraklı, köknar, kara çam ve sarı çam gibi iğne yapraklı ağaçlardan oluşur. Yedigöller yöre¬sindeki ormanlarda birçok memeli hayvan ve kuş da yaşar. Göller alabalık açısından çok zengindir. Sonbaharda geniş yapraklı ağaçla¬rın yapraklarının sararması ve kızıllaşması sonucunda Yedigöller seyrine doyulmayan gü¬zelliklere bürünür.
Eşsiz doğal zenginliklere sahip olan Yedigöller'i de içine alan yaklaşık 2.000 hektarlık alan 1965'te ulusal park olarak ayrılmıştır. Piknik yapma, sandalla göllerde gezme ve amatör olta balıkçılığı yapma gibi olanakları bulunan Yedigöller Milli Parkı'nda konakla¬mak için kamp yeri ve bungalovlar da vardır. Ulusal parkta alabalık üretme istasyonunun yanı sıra soyu tükenme tehlikesiyle karşı kar¬şıya olan karacalar ile geyikler için kurulmuş bir koruma ve üretme alanı vardır.
Bolu kentinin 35-40 km kadar kuzeydoğu¬sunda yer alan Yedigöller'e yazın ve sonba¬harda ulaşmak daha kolaydır. Ulusal park alanına Bolu kentinden olduğu gibi Mengen' den ayrılan toprak yolla da ulaşılabilir.
Türkiye'nin başka kesimlerinde de Yedi¬göller vardır. Bolu ilinde yer alan Yedigöller gibi haritalarda görülmeyen öteki küçük göl topluluklarının tümü, bazı dağlık alanların yüksekliği 3.000 metreye yakın doruk kesim¬lerinde buzul aşındırması sonucunda oluşmuş buzyalağı gölleridir. Bunların bazıları Rize Dağları'nda, Mescit Dağı'nda ve Orta Toroslar'a bağlı Aladağlar'dadır. Turizm açısından en az Bolu'daki Yedigöller kadar önem taşı¬yan öteki göl topluluklarının tanınmamasının en önemli nedeni, büyük kentlere uzak ve çok yüksekte olmalarıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder