Ana Sayfa Bilgi Bankası

20 Ocak 2011 Perşembe

YAK



YAK. Bazı kaynaklarda Tibet sığırı olarak da geçen yakın (Bos grunniens) biri evcil, öbürü yabanıl iki çeşidi vardır. Yabanıl yaklar yalnız Tibet'te yaşar. Evcilleştirilmiş olanlar ise Ti­betlilerin yanı sıra öbür Orta Asya halkları tarafından da yüzlerce yıldır kullanılmakta­dır. Dağların yüksek kesimlerindeki düşük atmosfer basıncına ve oksijen azlığına alışmış olan yaklardan, öbür yük hayvanlarının ye­tersiz kalacağı yüksek yerlerde yararlanılır.
Yaklar güçlü ve yere sağlam basan hayvan­lardır.
Yakın soğuktan korunmasını sağlayan uzun ve kaba kıllı bir postu vardır. Postu genellikle siyah, kuyruk bölümünde iyice uzun ve kaba­rık, omuz çevresinde ise bir hörgüç görünümü verecek ölçüde kalındır. Boynuzları 90 cm uzunluğa erişebilir. Evcil olanların yüzünde beyazımsı benekler bulunur. Bu hayvanlar sığır ailesinin en iri üyeleri olan yabanıl yaklardan belirgin biçimde küçüktür. Yabanıl yakların iri erkeklerinde omuz yüksekliği 1,8 metreye kadar ulaşabilir.
Yaklar dağların yüksek kesimlerindeki da­ğınık otlaklarda yaşar. Sürü halinde dolaşan yabanıl yaklar saldırganlaşabilir. Ama evcil olanlar son derece uysaldır. Yakın sütü yağlı, eti lezzetlidir. Yumuşak tüyleriyle sağlam giysiler dokunabilir. Dışkısının kurutulmasıy­la sağlanan tezek, ağaçsız Tibet yaylalarında insanların kullanabileceği tek yakıttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder