Ana Sayfa Bilgi Bankası

21 Ocak 2011 Cuma

Saztavukları


Saztavukları
Mekeler gibi saztavuklarının da alınlarında, gagayla birleşen sert derili, etli ve tüysüz bir bölge bulunur. Alın derisi türlere göre değişik renkler alabilir.
Bayağı saztavuğu (Gallinula chloropus) Avustralya dışında çok geniş bir coğrafi dağı¬lım gösterir. Türkiye'nin sulak alanlarında yaygındır. Sazhorozu, gök saztavuğu ya da mor saztavuğu (Porphyrio porphyrio) denen tür 45 santimetreye ulaşan tavuk iriliğindeki gövdesi, kırmızı bacakları, kalın ve kırmızı gagası, üst bölümlerinde koyulaşan mor tüyleriyle kolayca tanınabilir. Alın derisi de kırmızıdır. Türkiye'de yalnız Akdeniz Bölgesi'ndeki Göksu deltasında ürediği bilinmek¬tedir.
Saztavuklarının okyanuslardaki adalarda yaşayan birçok uçamayan türü vardır. Bunla¬rın hemen hepsi yok olmanın eşiğine gelmiş¬tir. Örneğin Yeni Zelanda'ya özgü, göz alıcı tüyleriyle dikkat çeken takahenin (Notornis mantelli) uzun yıllar tümüyle yok olduğu sa¬nılmış, 1950'lere doğru bulunan birkaç örneği sayesinde varlığını sürdürebildiği anlaşılmış¬tır. Gene Yeni Zelanda'ya özgü vekalar (Gallirallus cinsi) da hemen hiç uçamaz. Tavuk iriliğindeki bu kuşlar karanlık bastırırken do¬laşmaya çıkarak öbür kuşları ve küçük kemi¬ricileri avlar, kuş yumurtalarını yağmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder