Ana Sayfa Bilgi Bankası

21 Ocak 2011 Cuma

YIRTICI KUŞLAR


YIRTICI KUŞLAR. Kartal, atmaca, şahin, çaylak, doğan, akbaba ve ayrı bir takım oluş¬turan baykuşlara topluca yırtıcı kuşlar denir. Karanlık basınca avlanmaya çıkan baykuşlar gece yırtıcı kuşları, öbürleri gündüz yırtıcı kuşlarıdır. Yırtıcı kuşların çoğu avlanarak beslenir. Akbabalar ise avlarının peşine düş¬mek yerine leşlere üşüşmeyi yeğler.
Yırtıcı kuşların gagası kanca biçimini almış, keskin tırnaklarla donanmış ayaklan birer pençeye dönüşmüştür. Genellikle leşle besle¬nen akbabaların pençeleri güçsüzdür. Pençe¬lerinde üçü öne, biri geriye yönelmiş dört par¬mak bulunur. Yalnız balık kartalının (Pandi- on haliaetus) bir parmağı, öne ve arkaya iki¬şer parmak yönelecek biçimde dönebilir.
Gündüz yırtıcı kuşlarına alıcı kuşlar da de¬nir. Sert uçma tüyleri kanatlarına ayrı bir güç katar. Bacakları bazen pençelerine kadar tüy¬lerle kaplıdır. Yuvalan ulaşılması zor sarp ka¬yalıklarda bulunur. Yavrular uzun bir süre erişkinlerin bakımına muhtaçtır.
Yırtıcı kuşların en ağırı 12 kilogramla And kondorudur (Vultur gryphus). Harpya kartalı (Harpia harpyja) da iri ve güçlü yırtıcı kuşlar¬dandır. Borneo cüce doğanı (Microhierax la¬tifrons) ise en küçük yırtıcı kuşlar arasında sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder