Ana Sayfa Bilgi Bankası

15 Ocak 2011 Cumartesi

VOLVERİN

 dayanıklılığı, kurnazlığı, güçlü sindirim sistemi ve doymak bilmez iştahıyla ünlü bir hayvandır. Sansargillerin (Mustelidae familyası) üyeleri arasında yer alan bu etçil memeli Avrasya ve Kuzey Amerika'nın kuzey kesimlerinde yaşar.
Volverinin (Gulo gulo) omuz yüksekliği 30 santimetreyi aşarken uzunluğu 1 metre dola­yındadır. Gövdesi kalın, kabarık tüylü kuyru­ğu gibi bacakları da oldukça kısadır. Genel görünüşü bir ayıyı andırır. İri ayaklan keskin, kıvrılmış tırnaklarla donanmıştır. Postu ol-
dukça değerlidir. Gövdesi koyu kahverengi, başının üstü oldukça kaba tüylü ve daha açık renktir. Yanlarında sarımsı birer şerit uzanır.
Gündüzleri ininde saklanan volverin gece olduğunda avlanmaya çıkar. Dişiler yazın üç yavru doğurur. Bu hayvanlar akrabaları olan kokarca gibi kuyruğa yakın salgıbezlerin- den kötü bir koku yayarlar.
Volverinler gözü pek yırtıcılardır. Kurulu tuzakları bozmakta da üstlerine yoktur. Bu tuzaklardan hayvanları ve yemleri ustaca ala­bilirler. Üstelik kamp yapılan yerleri yağma­lar, bıçak, tava ve battaniye gibi eşyaları götürürler. Laponya'da bazen rengeyiklerine saldırdıkları bilinmektedir. İri yabanıl hay­vanları da avlamaktan kaçınmayarak yaralı ve hasta geyiklere saldırır, su kıyılarında kun­duzları öldürür, tavşan, tilki ve öbür hayvan­ların toprağın altındaki rahat yuvalarını bo­zar, çeşitli hayvanların sakladıkları yiyecekle­ri yağmalarlar. Besinleri arasında kuşlar, fa­reler, kurbağalar, balıklar ve hatta meyveler bile yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder