Ana Sayfa Bilgi Bankası

20 Ocak 2011 Perşembe

YAM


YAM adı verilen tarım bitkileri bol nişastalı yumruları için yetiştirilir. Tropik ve astropik bölgelerin sıcak ve bol yağışlı kesimlerinde yaygın olan bu bitkiler Batı Afrika kıyıların¬da, Yeni Gine'de ve Hindistan'ın bazı bölüm¬lerinde halkın temel gıda kaynağını oluşturur. Batı Hint Adaları'nda da önemli tarım ürün¬lerinden biridir. Dioscorea cinsinde yer alan yamların tarımı yapılan altıyı aşkın türü var¬dır. Tropik ormanlarda kendiliğinden yetişen yabani yamlar ise genellikle kıtlık zamanların¬da toplanarak yenir.
Tırmanıcı özelliğe sahip olduğu için sırıkla¬ra sardırılarak yetiştirilen yamlar genellikle yumrı arın üst bölümündeki "tomurcuklar dan" ("gözlerden") çoğaltılır. Dikildikten yaklaşık 8-12 ay sonra, gelişimini tamamlayan bitkilerin yumruları topraktan sökülerek ha*? sat edilir. Bazı yam türleri (örneğin I)ioscorea alata) ağırlığı 45 kilograma, boyu ise 2 metre¬ye ulaşabilen tek bir dev yumru oluştururken, bazı türler çok sayıda ufak yumru geliştirir.
Dioscorea bulbifera ve öbür bazı yam türle¬rinin yumrularında zehirli bir bileşik bulunur. Bu bileşik pişirilirken ısının etkisiyle parçala¬narak etkisiz hale gelir. Yam patates gibi haşlanarak ya da püresi yapılarak yenen bir yiyecek maddesidir. Besleyici değerinin yanı sıra yaklaşık bir yıl boyunca bozulmadan saklanabildiği için de önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder