Ana Sayfa Bilgi Bankası

17 Ocak 2011 Pazartesi

3 boyutlu teknolojiler nasıl çalışıyor

Filmler, salonlar... 3D artık her yerde! Peki bu 3D nasıl çalışıyor

Birçok 3D teknolojisi, aynı temel prensiple çalışır: beynimizi iki boyutlu bir resmin derinliği olan bir resim olduğuna inandırarak. Bunu yapmanın en temel yolu ise stereoskopidir. Kullanıcının gözlerine birbirinden biraz farklı iki resim gösterilir ve bu resimler beyin tarafından 3 boyutlu olarak algılanır.

Stereoskopik resimleri oluşturmanın en kolay yolu gözlük kullanmaktır. Bu nedenle 3D gözlük teknolojisinde birçok varyasyona rastlamak mümkün. Makalemizin devamında farklı üç boyutlu teknolojilerini ve nasıl çalıştıklarını sizlerle paylaşıyoruz.

Anaglif ve polarize gözlükler

Anaglif

Anaglif resim, küçük perspektif farkları bulunan iki farklı renk katmanına sahiptir. Bu resimlere genellikle kırmızı ve mavi lenslere sahip olan 3D gözlüklerle baktığımızda, gözlük her göz için bir katmanı engeller ve kolayca kandırılabilen beynimiz, ortaya çıkan resmi bir araya getirerek 3 boyutlu bir sahne görmemizi sağlar.

Polarize gözlükler

Kırmızı/mavi gözlüklere oldukça benzer şekilde çalışırlar. İki senkronize projektör resimleri küçük bir perspektif farkıyla ancak farklı ışık polarizasyonlarında gösterir. Polarize gözlükler her göz için sadece bir resme izin verir ve beynimiz iki farklı resmi 3 boyutlu bir resim olarak birleştirir. Şu an sinema salonlarında kullanılan teknoloji, önümüzdeki birkaç sene içinde evlere gelebilir.

Active shutter gözlükler

Sony, Samsung, Panasonic gibi bir markanın üç boyutlu TV'sini satın aldıysanız veya Nvidia'nın 3D Vision teknolojisini kullanan bir PC oyunu oynadıysanız active shutter gözlükleri kullanıyorsunuz demektir.

Bu gözlükler, her gözün görüşünü ekranın yenileme oranı ile senkronize olarak dönüşümlü bir şekilde engellerler. Ekranda farklı perspektiflerden bir resim görüntülenirken gözlük her lensi sırayla ve hızlıca karartır (bu değişimli çerçeve sıralama olarak adlandırılır). Bu karmaşık gözlükler genellikle 100 doların üzerinde fiyata sahipler ve diğer üç boyutlu gözlüklerden daha ağırlar. Ancak şu an ve önümüzdeki birkaç sene için en iyi 3D teknolojisi bu gözlüklere ait.

Pulfrich etkisi ve ChromaDepth

Pulfrich etkisi

Pulfrich etkisi, yan yana olan hareketlerin küçük bir senkronizasyon gecikmesi sayesinde beyinde bir derinliğe sahipmiş gibi algılanmasına neden olan bir 'açığı' kullanır. Gözlüğün tek camının karanlık olması sayesinde, örneğin bir şey soldan sağa hareket ettiğinde 3 boyutlu olarak geri veya ileri gidiyormuş gibi görünür.

ChromaDepth

ChromaDepth, belki de en ilginç gözlük teknolojisi. Gözlük mini prizmalar ile yine kırmızı ve mavi renkleri kullanıyor, ancak iki gözün renkleri farklı yorumlamasına neden oluyor. Farklı şeyler gören gözler ise bunu 3 boyutlu olarak algılıyor. Bu teknolojinin en önemli sınırlaması ise bir nesnenin rengini değiştirdiğinizde, derinliğin nasıl algılandığını da değiştirmiş oluyorsunuz.

Gözlüksüz 3D!

Parallax Barrier

'Parallax Barrier', gözlüksüz 3 boyutlu teknolojileri arasında popüler olanlardan. Nintendo 3DS'in 3D Magic'inde, Sharp 3DTV'lerde ve Fuji'nin 3D kamerasında kullanılıyor. Parallax Barrier, polarize gözlüklere benzer şekilde çalışıyor. Her göz için farklı bir resim göstermek yerine, ekrandaki "paralaks sınırı" her göze farklı bir ışık yöneltiyor ve beyin bu karışık sinyalleri 3 boyutlu resme dönüşüyor. Bunun olumsuz yanı ise paralaks sınırı ile ekranın kalıcı olarak 3D modda olması ve görüş açınızın pek geniş olmaması. Sharp'ın LCD TV'lerinde kullandığı 3D numarası ise ilginç: paralaks sınırını oluşturan ikinci bir LCD kullanılıyor, bu sayede bunu kapatıp normal 3D görünüme geçmeniz mümkün oluyor.
Bütünleyici görüntüleme

Bütünleyici görüntüleme, aslında paralaks'ın bir başka biçimi. Burada bir takım çok küçük resimler, küresel dışbükey lenslerden geçerler. Tüm bu mikro-resimler, baktığınızda bir 3D resmi oluştururlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder