27 Ocak 2011 Perşembe

PEYGAMBERDEVESİ


PEYGAMBERDEVESİ. Ön bacaklarını dua ediyormuş gibi göğe kaldırıp kıpırtısız durmasından ya da öne arkaya sallanmasından ötürü bir grup böceğe peygamberdevesi adı veril¬miştir. Ama son derece yırtıcı olan bu böcek¬lere "duacı" değil "avcı" olduklarını belirten bir ad daha çok yakışır. Çünkü göğe açılan bacakları gelen avın üstüne kıvrılarak aman¬sız bir kıskaca dönüşür. Bacağın eklem yerin¬den birbiri üstüne kapanan iki uzun parçası testere dişine benzer çıkıntılarla donanmıştır ve yakaladığı kurbanı parçalayacak ölçüde güçlüdür.
Peygamberdevelerinin bilinen yaklaşık 2.000 türü vardır. Bunların çoğu dönenceler arasında kalan bölgelerde yaşar. Ama 7-40 cm uzunluğundaki bayağı peygamberdevesi (Mantis religiosa) Afrika'nın kuzeyinden Av¬rupa içlerine kadar yayılmıştır.
Sıcak ülkelerde yaşayan çok daha iri türle¬rin küçük kertenkeleleri ve kurbağaları bile avladığı belirtilmektedir. Peygamberdeveleri¬nin çoğu yeşildir ve bu sayede yaprakların arasında görülmeden avını bekleyebilir. Bazı¬ları ise çiçeğe çok benzeyen parlak renklerle bezenmiştir. Onları çiçek sanarak yaklaşan böcekler bu hatalarını yaşamlarıyla öderler.
Peygamberdevesinin dişisi genellikle çift¬leştikten sonra erkeğini bile yer ve daha sonra bıraktığı yumurtaları havada hemen sertleşen köpüklü bir kitleyle örter. Yumurtalardan çı¬kan yavrular, kanatsız olmalarına karşın eriş¬kinlere çok benzerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder