27 Ocak 2011 Perşembe

PEYGAMBERÇİÇEĞİ


PEYGAMBERÇİÇEĞİ, ilkbaharda gelincik¬lerle birlikte tarlaları donatan alımlı bir kır bitkisidir. Çiçeklerinin koyu mavisi gelinciğin kırmızısına karışarak kırları bir ressamın tablosuna dönüştüren bu bitkinin (Centaurea cyanus) en bol bulunduğu yer Akdeniz Bölgesi'dir. Ama, çiçeklerinin güzelliğinden ötürü başka birçok yerde süs bitkisi olarak yetişti¬rilir.
Bileşikgillerden (Compositae) biryıllık bir bitki olan peygamberçiçeğinin kendi gibi Cen¬taurea cinsinde yer alan 500 kadar kardeş türü vardır. Bulunduğu familyanın öbür üyeleri gi¬bi peygamberçiçeği de tek bir çiçek gibi gö¬rünse de, gerçekte çok sayıda çiçeğin bir ara¬ya toplanmasından oluşan kömeç biçiminde çiçekler açar. Çiçek kömecinin göbeğindeki mor, tüpsü çiçekleri koyu mavi dilsi çiçekler çevreler. Tüpsü çiçeklerin erkekorganları çi¬çeğe bir böcek konduğunda içeriye doğru bü-zülür, bu sırada çiçeğin iç yüzündeki ince tüy demetleri çiçektozlarını sıyırıp alır ve böceğe bulaşmasını, böylelikle de tozlaşmayı sağlar. Peygamberçiçeğinin tıpkı bir fırçayı andıran minik tohumlan vardır.
Pek çok yabani bitkiden olduğu gibi, peygamber çiçeğinden de değerli süs çeşitleri geliştirilmiştir. Yabanilerinden daha uzun boylu olan bu çeşitlerin, doğadaki renginden başka beyaz, pembe ve leylak renklileri de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder