14 Ocak 2011 Cuma

VİCTORİA ÇAĞLAYANI.

Afrika'daki Zam- bezi Irmağı, Zambia ve Zimbabve arasındaki sınırda, 108 metre derinliğinde bir boğaza dökülerek Victoria Çağlayanı'nı oluşturur. Yüksekliği ve genişliği Niagara Çavlanı'nın iki katı olan Victoria Çağlayanı'nın en geniş yeri 1.675 metredir. Güneş ışığı ve hatta ay ışığı altında, çağlayandan saçılan su damlacık­ları gökkuşakları oluşturur. Çağlayandan dö­külen suların gümbürtüsü ve çevreye saçılan
su damlacıklarının oluşturduğu puslu görü­nüm çağlayana, yerel Afrika dilinde "gürleyen duman" anlamına gelen Mosioatunya adı verilmesine neden olmuştur. Çağlayandan saçılan su damlacıkları 300 metreden fazla yükselir ve bazen 65 km uzaklıktan görüle­bilir.
1855'te David Livingstone'm keşfettiği Vic­toria Çağlayanı'ndaki bir hidroelektrik san­tral Zambia'nın Haramba kentine enerji sağ­lar. Cape Town'dan gelen bir demiryoluyla, çağlayan yakınındaki görkemli bir köprü üze­rinden karşı yakaya geçilir. Köprüden aşa­ğı bakıldığında çağlayanın oluşturduğu gir­dap ve akıntılar görülebilir. Çağlayanın yakı­nındaki kasabanın adı da Victoria Çağla­yanadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder