9 Ocak 2011 Pazar

VATİKAN

İtalya'da, Roma kentinin sınırları içinde Tiber Irmağı'nın sağ kıyısında yer alan, bağımsız, küçük bir devlettir. Yüzölçümü 1 km2, nüfusu ise yalnızca 800 kişi kadardır, ama milyonlarca Katolik için dünyadaki bü­tün kentlerden üstündür. Katolik Kilisesi'nin merkezi olan Vatikan'da egemenlik papanın elindedir ve devlet papanın atadığı bir vali tarafından yönetilir.
Vatikan çok küçük olmasına karşın tüm kurumlarıyla tam bir devlettir. Kendi bayrağı, posta hizmetleri, telefon sistemi, güçlü bir radyo istasyonu ve her gün yayımlanan bir resmi gazetesi vardır. Kendi bankacılık siste­mi olan Vatikan'ın parası, İtalyan yönetimi ile yaptığı anlaşmaya göre, İtalya sınırları içinde de dolaşımdadır. Yabancı devletlerle diplo­matik ilişkilerini kendi yürüten Vatikan'ın hukuk mahkemeleri ve 100 kişilik küçük bir ordusu da vardır.
Vatikan'daki en ünlü yapılar, San Pietro Bazilikası ile içinde eski ve değerli el yazmalarından oluşan bir kütüphanenin bulunduğu Vatikan Sarayı'dır. Vatikan müzeleri birçok değerli eşya ve yapıtı barındırır.
San Pietro, Hıristiyan kiliselerinin en büyü­ğü ve en görkemlisidir. (Bu kilise ROMA maddesinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.) Va­tikan Sarayı'nı oluşturan büyük yapılar farklı dönemlerde, farklı mimari üsluplarda yapıl­mıştır. Bazı eski bölümleri İS 4. yüzyıldan kalmadır. San Pietro Bazilikası'nın kitaplarındaki mezarlar Havariler dönemine aittir. (Kripta, bir kilisede bulunan yeraltı odası ya da mahzen anlamına gelir.) Ana yapılar 16. yüzyılda yapılmıştır. Yaklaşık olarak toplam 1.400 oda ve şapel vardır. Bu yapılar arasında yer alan ünlü Sistina Şapeli'nin geniş duvarla­rını Michelangelo resimlemiştir. Vatikan'ın özelliklerinden biri de papanın özel koruyu­cuları olan İsviçreli muhafızlardır. Gösterişli giysileri Michelangelo tarafından 16. yüzyılda tasarlanan bu muhafızlar Vatikan'a ilginç bir görünüm kazandırır.
1929'da Papalık ile İtalyan hükümeti ara­sında imzalanan Laterano Antlaşması ile Va­tikan ayrı bir devlet oldu ve 1870'ten beri İtalyan yönetimi ile doğrudan papanın deneti­mindeki Papalık Devletleri arasında sürege­len çatışma sona erdi. Bu antlaşmayla Papalık Devletleri'nin İtalya'nın bir parçası olduğu kabul edildi. Buna karşılık papa bağımsız Va­tikan Devleti'in önderi olarak tanındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder