9 Ocak 2011 Pazar

VAŞAK

Kedigillerin bir üyesi olan vaşak (Felis lynx), kulaklarında sivri birer çıkıntı oluşturan tüy tutamlarıyla kolayca tanınabilir. Vaşaklar Avrasya ve Kuzey Amerika'nın kuzeyindeki ormanlarda yaşar. Bu geniş coğ­rafi dağılımın çeşitli bölgelerine özgü alttürle­ri arasında, özellikle post desenleri ve rengin­de belirginleşen küçük farklar vardır.
Vaşaklar genel olarak 20 santimetrelik kuy­ruklarıyla birlikte yaklaşık 1 metre uzunlu­ğundadır. Kalın gövdesi kahverengi benekli boz bir postla örtülüdür. Geniş pençeli uzun bacakları uzun sıçrayışlar yapmasına elverişli­dir. Çevik birer tırmanıcı olan bu hayvanlar yaşamlarını büyük ölçüde ağaç tepelerinde geçirir. Ayrıca kayalık yerlerde de bulu­nurlar.
Vaşaklar geceleri avlanmaya çıkar, gözle­dikleri kurbanlarının üstüne birdenbire atlar­lar. Her çeşit kuş ve küçük memeli, avları arasındadır. Yiyebileceklerinden daha çok hayvan öldürebildikleri gibi bazen koyun ve keçilere de saldırırlar. Vaşak ender durumlar­da insanlara saldırır. Yırtıcı olmalarına karşın yavruyken kolayca eğitilip uysallaştırılabilirler.
Afrika'da ve Asya'nın güneybatısında yaşa­yan karakulak (Lynx caracal), kara kulaklı vaşak olarak da adlandırılır. Postu kısa tüylü
ve kızıl kahverengidir. Çıkıntı oluşturan tüy tutamlarıyla birlikte kulakları siyahtır. Kara­kulak ve vaşak Türkiye'nin çeşitli ormanlık kesimlerinde bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder