25 Ocak 2011 Salı

ZÜRİCH


ZÜRİCH kenti İsviçre'de, Zürich Gölü'nün kuzey ucunda yer alır. İsviçre'nin başkenti Bern olmakla birlikte, Zürich ülkenin en bü¬yük ve en önemli kentidir. Limmat Irmağı'nın gölden ayrıldığı noktada, ırmağın iki yakasın¬da kurulmuştur. Göl kıyısının bir bölümü de kent sınırlan içindedir. Limmat'ın bir kolu olan Sihl Irmağı da kentin içinden geçer. Zü¬rich, Zürich Kantonu'nun başkentidir. (İsviç¬re 22 kantondan oluşur.)
Zürich oldukça eski bir kenttir. Çok eski zamanlarda göl kıyısında, kazıkların üzerine kurulmuş küçük yerleşimler vardı. Bölgede yaşayan kabileler avcılık ve balıkçılıkla geçi¬nirdi. Sonraları bölgeyi ele geçiren Romalılar burada Turicum kentini kurdular. Zürich, Reform hareketi sırasında Roma Katolik Kili- sesi'ne karşı ayaklanan kent merkezlerinin başında geliyordu. İsviçre'de Reform hareketini başlatan kişi, Zürich'teki Büyük Katedral (Grossmünster) papazların¬dan Huldrych Zwingli'ydi.
Zürich'in eski kent bölümleri dar sokak¬ları, kiliseleri, kuleleri ve renkli saatleriyle ti¬pik bir ortaçağ kentidir. Buna karşılık ken¬tin yeni bölümlerinde geniş caddeler ve mo¬dern binalar vardır. Demiryolu istasyonun¬dan göle kadar uzanan Bahnhofstrasse, Avru¬pa'nın en çarpıcı alışveriş merkezlerinden biridir.
Zürich kültürel yaşamının canlılığıyla tanı¬nır. Kentte iki önemli öğrenim kurumu var¬dır. Zürich Üniversitesi ve Federal Teknoloji Enstitüsü'ne pek çok ülkeden öğrenci gelir. Zürich'te halk Almanca konuşur. Çoğunluk
Protestan'dır. Kentte her yıl çeşitli şenlikler düzenlenir.
Zürich dünyanın önde gelen maliye mer¬kezlerinden biridir. Dünya para piyasasında önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda hare¬ketli bir sanayi kentidir. Yüzyıllardan beri ipekli dokumacılığının merkezi durumunda¬dır. Kent çevresinde başta makine sanayisi ol¬mak üzere birçok ağır sanayi kuruluşu vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder