24 Ocak 2011 Pazartesi

YUNUS



YUNUS. Yunuslar dişli balinalar grubundan memeli hayvanlardır. Bütün memeliler gibi sıcakkanlıdırlar. Havanın oksi¬jeniyle solunum yapar, doğurarak ürer ve yavrularını sütleriyle beslerler. Yunusların, çoğu 3 metreden kısa 40'ı aşkın türü vardır. Büyük bölümü denizlerde, öbürleri ırmaklar¬da yaşar. Ağızlan keskin dişlerle donanmıştır. Temel besinlerini balıklar oluşturur. Ayrıca kabuklu deniz hayvanlarını da yerler.
Genellikle yunusların üst bölümleri siyah, alt bölümleri beyazdır. Gövdeleri zarif biçim¬de gelişmiş, sivrilerek uzayan çeneleri gaga biçimini almıştır. Bu özellikleri sayesinde yakın akrabaları olan musurlardan ayırt edile¬bilirler. Musurlar daha kalın gövdeli, küt çeneli ve genellikle daha küçük yapılıdır.
Bayağı yunus (Delphinus delphis) ve şişe burunlu yunus (Tursiops truncatus) en tanın¬mış yunus türleridir. Tropik ve ılıman bölge denizlerinde geniş bir dağılım gösteren bu iki tür Türkiye'yi çevreleyen bütün denizlere yayılmıştır. Şişe burunlu yunusun gagası daha kısa ve hafifçe yukarı kıvrık, alnı şişkin, dişleri daha iridir.
Yunusların insana dostça davrandığı eski¬çağlardan beri bilinmektedir. Günümüzde yunuslar büyük deniz akvaryumlarında çeşitli gösterileri başarıyla yaparken görülebilir. Bu zeki, oyuncu hayvanlar çok çeşitli sesler çıkararak kendi aralarında "konuşur". Bilim adamları yunusların suyun altında nasıl ileti¬şim kurabildiklerini anlamaya ve verilecek görevleri yerine getirecek biçimde eğitilmesi¬ne çalışmaktadırlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder