14 Ocak 2011 Cuma

VESPUCCI, Amerigo

VESPUCCI, Amerigo (1454-1512). Amerika kıtası adını, İtalyan kâşif ve denizci Amerigo Vespucci'den alır. İtalya'nın Floransa kentin­de dünyaya gelen Vespucci'yi, hizmetinde çalıştığı Medici Ailesi 1492'de İspanya'ya gönderdi. Vespucci orada Kristof Kolomb'un 1493'te Yenidünya'ya ya­pacağı ikinci seferde kullanılacak olan gemile­rin donatılmasına yardımcı oldu. 1497-1504 arasında kendi keşif gezilerini gerçekleştirdi.
Kolomb ilk gezilerinde Batı Hint Adaları' na kadar ulaşabilmişti. Vespucci, Güney Amerika'ya ayak basan ilk Avrupalı'nın ken­disi olduğunu ileri sürdü. Vespucci, sonradan yayımlanan mektuplarında yazdığına göre, John Cabot'un Nova Scotia'ya ulaşmasından sekiz gün önce, 16 Haziran 1497'de Güney Amerika'ya ulaşmıştı. Vespucci'nin 1497'de gerçekten Meksika Körfezi ve Florida kıyıla­rını dolaşarak, Chesapeake Koyu'na kadar gidip gitmediği bugün hâlâ bilinmiyor. Konu­nun uzmanları ise Vespucci'nin 1499'dan önce bu bölgelere gitmediği kanısında birleşiyor.
İspanya ve Portekiz'den kalkarak birkaç sefer daha yapan Vespucci, 1501'deki seferin­de Güney Amerika'ya, bugünkü Arjantin kıyılarına gitmiştir. Plata Irmağı'na giden ilk Avrupalı da Vespucci'dir. Yenidünya kıyıla­rındaki adalara ulaşan öbür kâşifler Asya kıyılan yakınında olduklarını sanarken, Ves­pucci yeni bir kıtanın açığında bulunduklarını anlamıştı. Vespucci'nin sonradan yayımlanan mektuplarında açıkladığı bu bilgiyi, Yenidünya'nın ilk haritalarından birini yapan Alman haritacı Martin Waldseemüller kullandı ve yaptığı haritada yeni kıtaya, Amerigo'nun Latincesi olan "America" adını verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder