13 Ocak 2011 Perşembe

VERACRUZ

  Meksiko'nun 425 km doğusun­da, sıcak ve nemli Meksika Körfezi kıyısında yer alan Veracruz, Meksika'nın en önemli li­manıdır. Eskiyle yeninin ilginç bir bileşimi olan kentte, doklar ve modern yapılar İspan­yol sömürge döneminin yapılarıyla bir zıtlık oluşturur. Dokları fırtınadan koruyan dalga­kıranın üzerinde büyük bir deniz feneri yük­selir. Modern olanaklara sahip olan ken­tin geniş bulvarlarında güzel evler vardır. Demiryolları ve karayolları Veracruz'u Mek­siko'ya ve ülkenin iç bölgelerindeki yaylalara bağlar.
Veracruz limanından yüklenen en önemli ürünler vanilya, şeker, kahve ve kırmızı biberdir. Meksika'ya dışandan gelen makine­ler, kimyasal maddeler ve buğday da bu limana boşaltılır. Sigara, ayakkabı, içki ve çikolata sanayileriyle öne çıkan Veracruz'da balıkçılık önemli bir ekonomik etkinliktir.
1519'da Hernân Cortes'in kurduğu kent, İspanyollar'ın Meksika'daki ilk yerleşim yeri­dir. 1599'da kurulan bu liman kentinin heye­can verici bir tarihi vardır. 17. ve 18. yüzyıl­larda korsanların saldırıp ele geçirdiği kenti, 1838 ve 1861'de de Fransızlar işgal etti. Veracruz Meksika Savaşı'nda (1846-48) ve 1914'te de ABD'nin eline geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder