6 Ocak 2011 Perşembe

Ümit Burnu

Güney Afrika'daki Cape Yarımadası'nın güneydeki uç noktası Ümit Burnu adıyla bilinir. Bu engebeli yarımadanın
belkemiğini oluşturan dağlar, Cape Town kentine kadar uzanarak Masa dağı Koyu ile False Koyu'nu birbirinden ayırır. Denize doğru uzanan kayalık bir burun olan Ümit Burnu denizden yaklaşık 245 metre yüksektedir. Ümit Burnu'nun Afri­ka'nın en güneydeki noktası olduğu kanısı yaygın olmakla birlikte, kıtanın gerçek güney ucu Ümit Burnu'nun 160 km kadar güneydo­ğusundaki Agulhas Burnu'dur.
Ümit Burnu'ndan kuzeye doğru uzanan 48 kilometrelik bir yolla Cape Town'a ulaşılabi­lir. Bu yol boyunca yapılacak bir gezide bölgenin en çekici manzaraları görülebilir. Olağanüstü güzelliklerle süslü olan dar Cape Yarımadası'nda ılıman bir iklim egemendir. Yarımadanın doğusundaki False Koyu'nun ılık sulan deniz banyosu için idealdir. Batıda­ki Masa dağı Koyu'nun suları ise soğuktur.
Ümit Burnu'nu 1488'de Portekizli kâşif Bartolomeu Dias keşfetti ve buraya Fırtınalar Burnu adını verdi. Dias, Portekiz Kralı II. Joâo'nun buyruğuyla doğuya ve oradaki ba­haratlara ulaşılabilecek bir suyolu bulmak için yolculuğa çıkmıştı. O zamanlarda Avrupa ile doğu arasındaki ticaret yollarının yalnızca bir bölümü denizden geçiyordu ve bu yüzden doğuya gidip gelen tüccarlar Ortadoğu ülkele­rini boydan boya geçmek zorundaydı. Porte­kizli bir tarihçinin yazdığına göre Dias, burnu keşfettiğini haber verince kral bu keşfin doğu­ya ulaşan suyolunun yakında açılmasını sağla­yacağını düşünmüş. Bu nedenle burnun adını Ümit Burnu olarak değiştirmiş. Ama başka kaynaklarda Ümit Burnu adını Dias'ın verdiği yazılıdır.
1497-98 yılları arasında başka bir Portekizli kâşif olan Vasco da Gama, Afrika'yı dolaşa­rak Hindistan'a kadar uzanan bir deniz yolcu­luğu yaptı. Bu uzun denizyolu Süveyş Kanalı' nın açıldığı 1869'a kadar Avrupa ile doğu ülkeleri arasındaki tek denizyolu olarak kal­mıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder