Ana Sayfa Bilgi Bankası

9 Aralık 2010 Perşembe

Kilo Verme Konusunda Beş Büyük Yalan


Tatillerde, bayramlarda o lezzetli yemeklere dalma fırsatları bolca çıkar. Yemek merkezli kutlamalar, hem ajandalarımızı hem de bel ölçülerimizi şişirir. Aylarca yemeklerle şımartıldıktan sonra yeni yılda parmağımızı şıklatarak da tüm kilolardan kurtulmayı umarız. Fakat sağdan soldan duyulan kilo verme yollarına başvurduğumuzda hep bir çıkmaza gireriz. Ne de olsa sağlıklı yiyecekleri bulmak tahmin ettiğimizden de zordur. İşte bu haber de bildiğimiz yanlışları deşiyor, kilo verme atılımınızda size biraz da olsa yardımcı olmayı amaçlıyor.
1. Karbonhidratlar Kötüdür: Makarna da dâhil olmak üzere karbonhidratları yemek sizi öldürmez hatta diyetinize sağlıklı bir katkı da yapabilir. Yüksek proteinin gelişmesiyle düşük karbonhidratlı beslenme düzenleri fazla karbonhidratlı yiyecekleri dışlanan yiyeceklerden biri yaptı. Fakat yapılan araştırmalar karbonhidratları beslenmeden çıkarmanın pek çok açıdan zararlı olabileceğini gösteriyor. Düşük karbonhidratlı diyetlerin çoğu ekmek, makarna ve benzer gıdaları kesip et, yumurta ve peynir gibi yüksek proteinli gıdalara dayanmayı önerse de bu aşırı yağ ve kolestrol insanı yürüyen bir kalp krizi bombasına dönüştürebilir. Karbonhidratlar böbrek taşlarını ve ketoz hastalığını önler. Özellikle esmer pirinç ve kepekli makarna, beslenme anlamında pek çok fayda sağlıyor, uzun süre tokluk hissi veriyor ve çok işlenmiş karbonhidratlara göre daha kolay hazmediliyor. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak diyetinize karbonhidrat katmanız mümkün, hatta daha sağlıklı.
2. Atıştırmalıklar ve Tatlılar Diyeti Mahveder: Tatlıları ortalama bir ölçüde yerseniz korkmanıza hacet yok, diyetinize hiçbir şey olmaz. Bir diyeti mahveden şey tatlı veya abur-cubur yemek değil, yediğiniz şeylerin niteliği ve niceliğidir. Eğer atıştırmalık dediğiniz şey koca bir paket cipsse atıştırmalıkları bir kase meyve ya da mısır gevreğiyle değiştirmek faydalı olacaktır. Kan şekerinizin düşmemesi için gerekli olan atıştırmalıklar, enerji seviyenizi de yüksek tutar ve ana yemeklerde fazla yemeği önler. Beslenme uzmanları arada sırada kendinize bu tarz ödüller vermeniz gerektiğini de söyler. Yemek seçiminiz sağlıklı olduğu ve günlük kalori alımınız aynı kaldığı sürece diyetinizin başarısında büyük bir değişim olmayacaktır.
3. Yağdan Kesinlikle Uzak Durun: Evet, yağ çok sağlıklı olmayabilir ancak ondan bu kadar kaçmaya gerek de yoktur. Az yağlı gıdalar da pek çok açıdan yanıltıcı olabilir. Çoğunlukla az yağlı gıdaları seçen insanlar, sağlıklı bir tercihte bulunduklarına inandıklarından normaldekinden çok daha fazla yerler. Aynı şekilde kilo kaybı da bu besinlerin bilinçsizce tüketilmesi sebebiyle durabilir. Beslenme uzmanları biraz yürüyüş ve egzersizle yağdan kesinlikle uzak durmak zorunda kalınmayacağını söylüyor. Tüm bunlarla beraber yağ kelimesi sizi çığlıklar içinde kaçmaya sevk ediyorsa bu kelimeyle ilgili anlayışınızı değiştirmeye bakmanızı tavsiye ederiz. Tüm yağlar sağlıksızdır miti sizi kandırmış demektir. Kimi yağlar günlük beslenmenin önemli bir parçasıdır. Fındık ve balık yağları; zeytin, kanola ve aspur yağları da kardiovasküler hastalık riskini azaltır.4. Asla Akşamları Yemek Yemeyin: Gece vakti canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde akıllıca seçimler yaparsanız pek sorun yaşamazsınız. Uzunca zamandır inanılan bu mit, bizi yine tüketilen besinin özellikleri gerçeğine götürüyor. Uzmanlar, bir gıdanın ne zaman tüketildiğinin değil alınan kalori miktarının daha önemli olduğunu söylüyor. Yani çok fazla kalori aldığınız bir günün sonunda yatmadan evvel pasta yemediğiniz sürece sorun yok. Öyleyse gün içerisinde mantıklı bir beslenmeniz olduysa gece yediğiniz bir şey kaydettiğiniz ilerlemeyi boşa çıkarmayacaktır. Elbette yatmadan hemen önce ağır şeyler yemek çok da iyi olmaz çünkü insan uyurken normalde olduğundan daha az kalori yakar. Öyleyse yapılması gereken ey gün içinde yenilen miktar göz önünde bulundurularak bir karar vermektir.
5. Tartıya Çıkıp Kilonuza Bakmayın: Düzenli olarak tartıyı kullanmak diyet süresince akıllıca bir şey olabilir. Çoğu insan acı gerçeklerden uzak durmak için tartıdan da uzak durur. Ne de olsa o istenmeyen kilolar bir kez daha istenmeyen bölgelerde birikmiştir. Ancak düzenli olarak tartıya çıkanlar, fazladan kilo almaya başladıklarında bunu hemen fark ederler. Bu sayede başlarındaki bela daha da büyümeden önünü kesme yolları ararlar. Her hafta aynı tartıda kilonuzu kontrol ederseniz güvenilir sonuçlar alabilirsiniz. Diyet yapan kimi insanlar göğüs, kol, baldır, bel ve kalça ölçülerini de almak isteyebilirler. Bu da aylık olarak yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder