Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Aralık 2010 Çarşamba

Araç muayenesinde 'erken uyarı sistemi'

ÖZELLEŞTİRME sonrası araçların muayene işlemlerini yürüten TÜVTÜRK Genel Müdürü Ethem Naci Başerdem, araç muayenelerinde 2011’den itibaren ‘önceden uyarı sistemi’ne geçileceğini söyledi.
İncelemeler için Adana’ya gelen Ethem Naci Başerdem, şirket olarak 2008 yılında araç muayenelerine başladıklarını anımsattı. 193 muayene istasyonuyla 14 milyon araç için hizmet verdiklerini belirten Başerdem, zaman zaman istasyonlarda yoğunluk yaşandığını kaydetti. Şu anda Türkiye genelinde büyük bir sıkıntı olmadığını, özellikle Haziran ve Aralık aylarında yoğunluğun daha fazla olduğunu belirten Başerdem, “Onun dışında yılın 10 ayında çok büyük yoğunluk olmuyor. Bunu da randevu sistemiyle çözdüğümüzü düşünüyorum. 72 tane gezici istasyonumuz var. Onlar da muayene istasyonu olmayan ilçelere gidiyor. Şu anda ise önceden uyarı sistemini tamamlamaya çalışıyoruz. Bu sistemi önümüzdeki yıl faaliyete geçireceğiz. Bu çerçevede, araç sahiplerine muayene tarihlerini önceden hatırlatıp, gecikmeyi engellemeyi amaçlıyoruz. 2008 yılında trafiğe çıkan araçların 3 yıldan sonra her 2 yılda bir muayenesi var. Biz de 2008’de başladığımız için, önümüzdeki yıl 2011 yılında muayene zamanları peyder pey olacak. Bu sayede hem araç sahipleri, hem biz sıkıntı yaşamamış olacağız. Vatandaşlarımız, muayenenin gecikmesinde hem trafik cezası, hem gecikme faizi ödüyor. Önceden uyarı sistemiyle bunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

Bu yıl 4 istasyon daha açtıklarını anlatan Başerdem, bu istasyonlardaki kanal sayısını da arttırdıklarını bildirdi. Önümüzdeki yıl da ihtiyaç duyulduğu taktirde yeni istasyon açabileceklerini kaydeden Başerdem, şunları söyledi:

“Muayene gelmesi gerekip de gelmeyen ağır vasıta ve ticari araç oranı, hususi araçlara göre daha yüksek. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle bu kontrol altına alınabiliyor. Yol ve ağırlık kontrolleri yapılıyor. Bu arada aracın muayenesinin olup olmadığı bilgisayar sistemiyle gerçek zamanlı olarak bakılabiliyor. Bazıları, sahte muayene evrakı çıkartabiliyor. Ancak sahte muayene, sistemde kayıtlı olmayan muayenedir. Bizim istasyonda muayene görmemiş, kayda girmemiş araçları görebileceğiz. Yapacağımız sorgulamayla sahte muayenelerin düşeceğini tahmin ediyoruz. İstedikleri kadar belgeleri taklit etsinler, bu sistemden kurtulamayacaklar.”

VERGİ BORCU ENGEL

Araç muayenelerinde olan gecikmelerin, genellikle ekonomik olduğunu bildiren Başerdem, “Uzun süre muayene yaptırmamış, vergisini ödeyememiş araçlar genellikle taşrada, küçük yerlerde kaçak dolaşıyorlar. Bunların yüklü bir vergi borcu var, bunun için de istasyonlara muayeneye gelemiyorlar. Vergi borcu olan aracın muayenesini yapamıyoruz. Ticari araçlarda bu oran daha yüksek, çünkü maliyet daha fazla. Daha önce gecikme cezası uygulaması yoktu, şimdi bu uygulamayla insanlar daha da bilinçlendi. Bu cezanın tamamını Maliye Bakanlığı alıyor. Bizim arzumuz, vatandaşlarımızın ceza ödemeden zamanında muayene yaptırmaları” diye konuştu.

14 MİLYONDAN 10 MİLYONU KONTROL EDİLDİ

Hizmet vermeye başladıklarından beri 14 milyon araçtan yaklaşık 10 milyonunu muayeneden geçirdiklerini anlatan Başerdem, muayeneye gelen araçlardan en çok fren unsurları ve yürüyen aksamlarında problem tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder